open-navfaktor-logo
search
Politički montiran
Četiri decenije od "Sarajevskog procesa" u kojem je osuđeno 13 muslimanskih intelektualaca
Povodom 40. godišnjice od "Sarajevskog procesa", montiranog političkog procesa u kojem je osuđeno 13 muslimanskih intelektualaca, za BIR televiziju govorili su Amila Fočo, Mustafa Spahić, Edhem Bičakčić, Husein Smajić i Kemal Terzić, koji su bili akteri ovog historijskog događaja.
23.03.2023. u 21:17
get url
text

VEZANI TEKST - Na današnji dan komunisti su uhapsili Aliju Izetbegovića: Islam je za mene sve ono za šta je vrijedno živjeti...

Prva hapšenja muslimanskih intelektualaca počela su na današnji dan, 23. marta 1983. godine, a 20. augusta iste godine osuđeni su Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Ismet Kasumagić, Edhem Bičakčić, Husein Živalj, Rušid Prguda, Salih Behmen, Mustafa Spahić, Džemal Latić, Melika Salihbegović, Derviš Đurđević i Đula Bičakčić.

- Tog jutra su me petorica odvela, i svaki je donio po jednu godinu. Izvršili su pretres, oduzeli mi sve dokumente, a ženu i djecu su stjerali u jedan ćošak. Kada su me poveli, najmlađa kćerka je povikala: "Babo, ko će sad učiti djecu u mektebu, tebe odvedoše". Rekao sam joj: "Oni misle da kad mene odvedu više niko neće bit, ali ovo će se, sine, nastaviti, nemojte plakati". To mi je najteži detalj bio, da se toga sjetila - prisjetio je se Spahić dana hapšenja.

Edhem Bičakčić je kazao da hapšenje za njih nije bilo očekivano.

- Bili smo mladi i mislili smo da živimo kakvu-takvu slobodu. Za mene je hapšenje bilo šokantno - kazao je Bičakčić.

Optužnica je akterima procesa na teret stavljala rušenje ustavnog poretka i uspostavljanje islamske države u Bosni i Hercegovini, a bivši zamjenik reisu-l-uleme Husein Smajić naglasio je da su to bila osjetljiva vremena.

- U tom vremenu se dešava mnogo i na svjetskom planu, u Iranu, na Kosovu. Tada sam bio na prvoj službi, u Zvorniku. Kada sam primio prve informacije o hapšenjima, očekivao sam da neću biti pošteđen. Kada su me uhapsili, pitali su me o drugim optuženim, o Aliji i ostalim, a većinu ih nisam poznavao. Odlučili su da uđem u tu grupu optuženih, ali pošto nisu imali dokaza, odvojeno su mi vodili proces. To je bilo teško vrijeme, posebno u Islamskoj zajednici - ispričao je Smajić.

Terzić je, prisjećajući se detalja, naveo da je od njega prilikom ispitivanja traženo da potpiše da je veliki vjernik. Suđeno mu je neovisno od "Sarajevskog procesa".

- Pitao sam ih imaju li kriterije po kojima određuju ko je kakav vjernik. Potpisao sam to i odmah sam dobio rješenje o pritvoru. Suđen sam neovisno od učesnika procesa, s tim što su me ispitivali o Živalju - kazao je on.

Amila Fočo, kćerka Ismeta Kasumagića, osvrnula se na odnos sistema prema porodicama osuđenih.

- Mi smo jedna od porodica koja je dugo čekala da sazna šta se desilo s babom, uhapšen je, a nismo znali šta se događa. Prve informacije smo dobili od porodica Izetbegović i Behmen. Od tada počinje represija i golgota. U početku nismo mogli imati nikakav kontakt s babom. Njemu su prijetili da će nas sve u porodici uhapsiti - kazala je ona.

Gosti su, između ostalog, govorili o okolnostima u kojima se desio "Sarajevski proces", širenju negativne slike o islamu i muslimanima, ulozi medija u procesu i drugim pitanjima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.