open-navfaktor-logo
search
Heroina
Četiri godine od smrti Hatidže Mehmedović, majke koja se borila za istinu o genocidu u Srebrenici
Prošle su četiri godine od smrti Hatidže Mehmedović. Bila je predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", a više od dvije decenije ustrajavala je u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te dolasku do pravde i kažnjavanju zločinaca.
22.07.2022. u 09:22
get url
text

Mehmedović je nakon duže i teške bolesti preminula 22. jula 2018. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. U genocidu u Srebrenici 1995. ubijeni su brojni članovi njene porodice i duže od dvije decenije provela je boreći se za istinu.

Hatidži Mehmedović su u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine ubijena dvojica sinova, Almir (18) i Azmir (21), muž Abdulah (44), dva brata i mnogi drugi članovi porodice.

I pored toga što je ostala sama, vratila se u Srebrenicu gdje je nastavila borbu za istinu o genocidu nad Bošnjacima i pravdu.

Radila je na tome da se poboljša život povratnika, da se nađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih i da se čuje o tome šta se dešavalo na tom području u ljeto 1995. godine. Vratila se i da bi bila bliže svojim najmilijim koji su konačan smiraj pronašli u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Od pada Srebrenice u julu 1995. Hatidža Mehmedović je živjela za to da se sazna istina o žrtvama Srebrenice, ali i da se odgovorni izvedu pred lice pravde. U brojnim intervjuima je ponavljala da ne želi osvetu već samo pravdu i istinu.

- Vjerovala sam u pravdu. Da nisam vjerovala u pravdu ne bih se vratila da živim u Srebrenici od uspomena moje djece. Međutim, pravde nema - tako je govorila Mehmedović.

Ponavljala je i "da svi moramo dati sve od sebe da se više ne dešava to što se desilo devedesetih godina, da sva djeca imaju svoje djetinjstvo, normalno djetinjstvo, mladost koja je nepovratna i život koji nema cijenu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.