open-navfaktor-logo
search
Četvrtak 1. juna
Četiri žrtve zločina u Zvorniku naći će vječni smiraj na 25. kolektivnoj dženazi u Gornjoj Kalesiji
U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija, u četvrtak, 1. juna , bit će klanjana 25. kolektivna dženaza i obavljen ukop četvoro identifikovanih civila, ubijenih na području Općine Zvornik tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. 
30.05.2023. u 16:16
get url
text

Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana, a na ovom lokalitetu sahranjeni su posmrtni ostaci 792 žrtve, dok su preostala tijela ukopana u lokalna mezarja na području Zvornika.

Zvanična evidencija žrtava zločina JNA i srpske vojske, govori da je samo na području Zvornika ubijeno više od 2.000 civila. Mnogi još uvijek nisu pronađeni.

Ove podatke saopćio je novinarima  danas  Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik, iskazujući ogorčenje neadekvatnim radom državnih institucija na otkrivanju počinilaca ratnih zločina, te na traganju za nestalima.

VEZANI TEKST - Nakon decenija traganja, četiri žrtve zločina u Vlasenici i Zvorniku naći će smiraj u MC Memići

- U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7.600 osoba, nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sramota je da za skoro tri decenije nismo uspjeli pronaći tijela žrtava, kako bi bili dostojno sahranjeni. Nažalost, naša tužilaštva su potpuno usporila taj proces i sigurni smo da će zbog toga veliki broj počinilaca ostati nekažnjen. Kada mi ko spomene tužilaštvo, plače mi se - kazao je Grahić.

Poa njegovim riječima, u četvrtak, 1. juna, na Šehidskom mezarju Memorijalnog kompleksa Gornja Kalesija, bit će ukopani:

Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici

Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu

Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima

Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Njihova tijela su pronađena u masovnim Grobnicama: Kamenica, Križevačke njive i Snagovo, još 2004. godine. Međutim, na identifikacije se čekalo skoro dvije decenije.

Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Organizacionog odbora 25. kolektivne dženaze i hfz. Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, pozvali su građane da organizovano posjete sva stratišta i na taj način odaju počast žrtvama.

Također, sugerisano je da svi koji dolaze iz dijaspore, a do sada to nisu učinili, da se jave ICMP u Tuzli, kako bi dali uzorak krvi, nužan za identifikaciju nestalih srodnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.