open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Četverici pripadnika Armije RBiH 29 godina zatvora za zločin u Rogatici
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je četvericu bivših pripadnika Armije RBiH na ukupno 29 godina zatvora za ratni zločin počinjen u selu Kukavice (općina Rogatica)
17.10.2018. u 10:57
get url
text
Sud BiH-zločini uKukavicama kod Rogatice
Sud BiH-zločini uKukavicama kod Rogatice

Muhamed Šišić osuđen je na osam godina zatvora, Tarik Šišić i Aziz Šuša na po pet godina, a Emir Drakovac na 11 godina zatvora.

Vijeće je uzelo u obzir raniju jedinstvenu kaznu od 14 godina zatvora za Drakovca te mu izreklo jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Vijeće je utvrdilo da su optuženi izvršili napad na civilnu kolonu 27. augusta 1992. godine u selu Kukavice (općina Rogatica) prilikom čega je ubijen 21, a ranjeno 39 civila srpske nacionalnosti, javio je BIRN BiH. 

Prvostepenom presudom iz marta 2017. godine Muhamed i Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša su oslobođeni optužbe da su u augustu 1992. učestvovali u napadu na konvoj u Kukavicama, kojom prilikom je ubijen i ranjen veći broj civila, a neki su preminuli od zadobijenih povreda, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku i odredilo novo suđenje.

S druge strane, potvrđen je dio prvostepene presude kojom je Drakovac osuđen na 14 godina zatvora zbog učešća u ubistvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima (Rogatica) te mučenju zarobljenog pripadnika VRS-a u Zebinoj šumi (općina Foča).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.