open-navfaktor-logo
search
Nastavak posjete
Chollet danas sa članovima Predsjedništva BiH
Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Derek Chollet, koji je jučer stigao u posjetu BiH, danas će se u Sarajevu u poslijepodnevnim satima susresti sa članovima Predsjedništva BiH.
16.11.2021. u 08:08
get url
text

Chollet je sinoć održao sastanak s predsjedavajućim i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem tokom kojeg je ukazao na potrebu liderstva, izgradnje povjerenja i funkcionalnosti Federacije BiH, što je ključno za stabilnost BiH na putu prema EU.

Savjetnik američkog državnog sekretara dolaskom u BiH želi potvrditi podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvati čelnike zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

Susreo se jučer i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, izrazivši snažnu podršku američke vlade njegovom mandatu, uključujući potrebu za vitalnim ekonomskim, izbornim i antikorupcijskim reformama.

Prema najavi Ambasade SAD-a u BiH, Chollet bi u BiH trebao boraviti do srijede, 17. novembra, i tokom sastanaka s visokim državnim dužnosnicima naglasiti da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka povlačenjem iz državnih institucija, mogao prekršiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti poteškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore te predstavlja izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.