open-navfaktor-logo
search
Brojni susreti
Chollet i Escobar stigli u Sarajevo: Kakve poruke bh. liderima donose Bidenovi ljudi
Savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Derek Chollet i zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta Gabriel Escobar u pratnji američkog ambsadora Erica Nelsona stigli su u Sarajevo.  
15.11.2021. u 16:45
get url
text

VEZANI TEKST - Escobar: Dodiku sam jasno kazao da odbijamo bilo koje aktivnosti koje bi ugrozile Dejton, i sankcije su "na stolu"

Chollet će u Bosni i Hercegovini boraviti do 17. novembra, a razlog njegove posjete je kako bi iskazao podršku Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao lidere zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

Chollet je u državu došao sa Escobarom koji je prije nekoliko dana građanima BiH poručio da njegova zemlja nikada neće podržati jednostrane aktivnosti koje će ugroziti Dejtonski mirovni sporazum, koje će biti antiustavne i koje će napraviti neku vrstu problema u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu, Chollet će se sastati sa visokim državnim zvaničnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj, kao i u Brčko Distriktu.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti teškoće za građane, te biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.