open-navfaktor-logo
search
Podnio izvještaj
Chollet: SAD neće dopustiti da se BiH rasturi, ovo su stvari koje potkopavaju temelje Dejtonskog sporazuma
Specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet podnio je izvještaj o stanju na Zapadnom Balkanu na sjednici Odbora za vanjsku politiku američkog Senata u Washingtonu.
18.05.2023. u 18:41
get url
text

U svome izlaganju dotakao se i stanja u Bosni i Hercegovini.

- Bavimo se poteškoćama u Bosni i Hercegovini, 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zapaljiva retorika, korupcija, demokratsko zaostajanje su stvari koje uznemiravaju i potkopavaju temelje Dejtonskog sporazuma. I dalje smo posvećeni BiH, teritorijalnom integritetu i punoj provedbi Dejtonskog sporazuma - naveo je Chollet, prenio je N1.

Podsjetio je na zapaljivu i zabrinjavajuću nacionalističku retoriku, te ukazao da je fokus na korupciji za koju je rekao da je uzrok mnogih drugih problema. Ukazao je i na nepotizam u politici i ekonomiji, nazvavši BiH zarobljenom državom. No, poručio je da SAD neće dopustiti da se BiH rasturi.

Udar na etnonacionalizam
 
Rekao je da je formiranje Vlade FBiH i državne vlasti dobra vijest te kako smatra pozitivnim intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u svrhu formiranja Vlade FBiH.

- Da, Ured visokog predstavnika (OHR) ima posebne ovlasti i to je pozitivna stvar. Mislim da je to udar na etnonacionalizam. Sada je potrebna funkcionalna vlada koja će raditi za svoje građane - rekao je Chollet.

Podsjetio je na američke sankcije pojedinim bh. političarima, izdvojivši predsjednika RS-a Milorada Dodika (SNSD).

Istakao je da je politika SAD-a zasnovana na jednostavnim principima koje žele vidjeti u Evropi.

- Naša politika je zasnovana na jednostavnom principu; slobodna, mirna i prosperitetna Evropa. To je u našem interesu, ali Zapadni Balkan je i dalje nedostajući dio slagalice. EU integracije nisu jednostavne. Imamo prepreke. Imamo korupciju, kibernetske napade, ekonomske prepreke, zavisnost od ruske energije itd. Važno je da znamo koliko potencijala ima na Zapadnom Balkanu.

Zemlje Zapadnog Balkana su prošle dug put od završetka rata i imaju ogroman potencijal za veći prosperitet, ali treba im naša pomoć da prevaziđu poteškoće. Najveći izazov je posebno kada je riječ o odnosu Kosova i Srbije. Kosovo je suverena, demokratska država. To je jedan od naših najbližih partnera, SAD podržava Kosovo i njegovo priznanje kao i integraciju u Ujedinjene nacije - kazao je Chollet.

Neslaganja mogu dovesti do narušavanja odnosa Srbije i Kosova

Poručio je da je jedan od glavnih izazova odnos Kosova i Srbije.

- Evropske aspiracije Kosova i Srbije se neće desiti dok se ne riješe ove razlike i zato mi podržavamo dijalog sa EU. Nakon mjesečnih dijaloga pod vodstvom EU-a imamo normalizaciju. Neslaganja mogu dovesti do narušavanja odnosa Kosova i Srbije. Ovo je veoma labilno i krhko, postoji dosta toga što moramo uraditi - rekao je Chollet.

On je još kazao da su Sjeverna Makedonija i Albanija "sjajni saveznici" čiji progres prate, te da je Zapadni Balkan praktično "u dvorištu SAD-a" i da njihov rad na ovom području razvija temeljni cilj – razvoj demokratije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.