open-navfaktor-logo
search
Najava nove intervencije
Christian Schmidt: Ovo je posljednji poziv da se imenuje Vlada FBiH koja ima parlamentarnu većinu
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, obratio se javnosti.
07.04.2023. u 12:01
get url
text

VEZANI TEKST - Primljena k znanju Bradarina informacija o Vladi, usvojena Deklaracija SDA da nema miješanja OHR-a u Ustav FBiH

Schmidtovo obraćanje uslijedilo je nakon jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlameta Federacije Bosne i Hercegovine na kojem je primljena k znanju informacija Lidije Bradare, predsjednice FBiH, a u vezi s time da su ona i potpredsjednik Igor Stojanović dali saglasnost na imenovanje Vlade FBiH koju su predložili HDZ i stranke sa sjedištem u Sarajevu koje su u koaliciji sa HDZ-om, dok Refik Lendo nije dao svoju saglasnost. 

Zastupnici su jučer usvojili i nekoliko zaključaka o daljnjim koracima kada su u pitanju izmjene Ustava i uspostave izvršne vlasti i deklaraciju kojom se protive Schmidtovim intervencijama u Ustav FBiH. 

Iz OHR-a je ranije rečeno da novinari neće imati mogućnost postavljanja pitanja, tako da je Schmidt održao svoj kratki govor, a pred snimateljima se pojavio sa kašnjenjem u odnosu na najavljeni termin obraćanja.

- Ustavni rok za formiranje Vlade FBiH je istekao. To znači da rezultati izbora ne mogu biti u potpunosti provedeni iako postoji podrška većine u oba doma Parlamenta FBiH za glasanje o vladi. Nakon brojnih razgovora podsjetio bih sve političke aktere da omoguće institucijama da rade svoj posao. Posebno imajući u vidu da nastavak rada sadašnje vlade koja je u tehmičkom mandatu već četiri godine ne bi održavalo volju glasača. Federacija se nalazi u političkom zastoju, rascjepu između političkih blokova, jer se ovdje ne radi o suštinskom neslaganju u vezi sa strukturom Federacije ili uloge konstitutivnih naroda i drugih građana koji u FBiH žive. Ovo je borba političkih stranaka za moć, a ne radi se o borbi za opstanak nekog naroda.

Konstitutivni narodi i ostali imaju svoje mjesto predviđeno u Ustavu i to se mora poštovati. Ova borba između političkih stranaka za moć se mora riješiti.

Maksimalistički zahtjevi, etnonacionalističke taktike zastrašivanja i neprihvatanje političke realnosti neće pomoći da FBiH krene naprijed. Većina ljudi koje sam upoznao spremna je da sarađuje i ide naprijed samo kada bi im neki političari prestali govoriti da to ne mogu i ne rade.

Trenutni zastoj ne može potrajati. Volja birača sa oktobarskih izbora mora biti politička stvarnost. U suprotnom demokratija ovdje nema smisla. Federacija mora funkcionirati jer nam je jaka FBiH potrebna za funkcioniranje države. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak u vlastitoj zemlji. Previše toga je dovedeno u pitanje u ovom kritičnom trenutku da bi se ova situacija mogla nastaviti. Ova zemlja ima šansu kroz kandidatski status za EU i to mora iskoristiti za dobrobit svojih građana.

Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani svoje stranačke i pojedinačne interese i priznati više interese Federacije i njenih građana. Odgovorni političari moraju raditi konstruktivno bez obzira na to jesu li u vlasti ili opoziciji. Opozicija je neodvojivi dio demokratije. Očekujem da političari dođu do rješenja i prevaziđu zastoj i formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine. To je njihova obaveza koju imaju prema glasačima.

Ukoliko se odgovorni političari odriču ove odgovornosti, opredijeljen sam u namjeri da osiguram da se poštuje volja građana i da građani imaju vladu koja radi u njivovo ime bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost i bez obzira na pripadnost političkoj stranci. 

Ovo je posljednji poziv da se urazume, bez obzira na koga se ovo odnosi. Očekujem da će se ovo uskoro upješno riješiti. Neće biti dodatnog konačnog poziva - rekao je Schmidt.

Obraćanje možete pogledati u videu ispod. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.