open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Čičić: ANUBiH nije upisana u Registar jer je jedan od stubova državnosti, neki bi da se sve svede na etnički nivo
Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine odbilo je upis u Registar pravnih osoba Akademiju nauka i umjetnosti države Bosne i Hercegovine (ANUBiH), ne obazirući se na odluku Ustavnog suda po kojoj to treba izvršiti, prenosi N1.
19.02.2021. u 15:33
get url
text

Muris Čičić, novi predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, ovu vijest dočekao je iznenađen, a kako je kazao za Faktor: "Odluka Ustavnog suda se mora sprovesti ako poštuješ državu u kojoj živiš".

- Ustavni sud je naložio Ministarstvu da nas upiše. Pretpostavljam da je tu nezgodna formulacija. A ako je tačno, onda oni nisu ispunili nalog Ustavnog suda - prokomentirao je Čičić.

Na našu konstataciju da se ipak dogodilo ono čemu se nisu nadali, pojasnio je zašto se to radi... 

- A zašto se to sve radi? Pa zato što je Akademija jedan od stubova državnosti BiH, a oni žele da se sve svede na etnički nivo, da ne postoje institucije koje predstavljaju državu. A jedna od osnovnih, temneljnih institucija svake države je Akademija nauka. I zato se tolika borba vodi, jer oni neće da prihvate da postoji bosanskohercegovačka akademija, nego bi htjeli da postoji Srpska, Hrvatska, Bošnjačka, a sve iz razloga da bi negirali opstojnost Bosne i Hercegovine - istakao je Čičić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.