open-navfaktor-logo
search
Uhljebljavanje
Čija je savjetnica Tijana Ešpek, ministra ili dopremijera Vojina Mijatovića, je li sve po Pravilniku?
Federalnom ministarstvu pravde upućen je akt u kojem se zahtijeva utvrđivanje načina imenovanja savjetnice Tijane Ešpek u kabinetu Vojina Mijatovića, dopremijera FBiH i federalnog ministra razvoja poduzetništva i obrta.
11.08.2023. u 08:06
get url
text

Čitatelj Faktora M. M. koji je upitio akt Federalnom ministarstvu pravde navodi kako Ešpek nije imenovana u skladu sa Pravilnikom.

- Nastavlja se praksa imenovanja osoba koje ne ispunjavaju uvjete a ministarstva ne žele dostaviti informaciju o imenovanjima novih savjetnika. Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, dopremijer Vojin Mijatović je suprotno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji imenovao Tijanu Ešpek za savjetnicu iako ne ispunjava uvjete u skladu sa Pravilnikom.

Ešpek ne posjeduje pet godina radnog staža te nije mogla biti imenovati za savjetnicu. U skladu sa Pravilnikom traži se najmanje pet godina radnog staža a ne pet godina radnog iskustva - navodi M. M.

U Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta smo zatražili pojašnjenje, da li je Ešpek imenovana za savjetnicu ministra Mijatovića.

- Tijana Ešpek imenovana je za savjetnicu u kabinetu zamjenika premijera Federacije BiH (Vojin Mijatović), a ne za savjetnicu u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta FBiH. Stoga, za sva pitanja o imenovanju Tijane Ešpek molimo vas da upit pošaljete Generalnom sekretarijatu Vlade Federacije BiH - naveo je Josip Tomičić, zadužen za odnose s javnošću u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade FBiH nismo dobili odgovor.

VEZANI TEKST - Kršeći Zakon o slobodi pristupa informacijama kakvu poruku šalju građanima Nikšić, Mijatović, Delić, Pozder, Dizdar...

Inače, Mijatović je među federalnim ministrima koji je prekršio Zakon o slobodi pristupa informacijama ne odgovorivši Faktoru na pitanja da li je nakon imenovanja na ministarsku poziciju angažirao savjetnike i koje. Ukoliko jeste, imenom i prezimenom da navede o kome se radi, u kojoj oblasti su angažirani i koliko iznose njihove neto plaće.

Ni premijer FBiH Nermin Nikšić nije odgovorio da li je nakon sjedanja u fotelju angažirao savjetnike prekršivši Zakon o slobodi pristupa informacijama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.