open-navfaktor-logo
search
Vremena za dogovor ima
Čija ruka će odlučiti gradonačelnika u Mostaru, Boške Ćavar iz Naše stranke ili Armana Zalihića iz SDP-a
Građani Mostara danas sa zebnjom, ali i nadom isčekuju treći nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara, na kojem ćemo svjedočiti novom pokušaju izbora gradonačelnika.
12.02.2021. u 13:09
get url
text

Fijasko BH bloka do kojeg je došlo u Mostaru zbog nemogućnosti dogovora SDP-a i Naše stranke, kao i međusobne optužbe i antagonizmi između te dvije stranke, i neuspješni pokušaj prebacivanja odgovornosti na SDA, ustvari trebaju skrenuti pažnju sa zakulisnih igara SDP-a, odnosno Armana Zalihića koji zastupa interese ove stranke u Gradskom vijeću Mostara.

Kontinuirani pokušaji Koalicije za Mostar u postizanju dogovora koji treba rezultirati zajedničkim stavom za izbor dr. Zlatka Guzina, jedinog bošnjačkog kandidata za gradonačelnika Mostara, Zalihić ispred SDP-a u startu uporno i ustrajno odbija.

U prilog tome govori i jučerašnji poziv Koalicije za Mostar koji je upućen SDP-u, Našoj stranci i PMP-u za razgovor i iznalaženje najboljeg rješenja, koji je od svih navedenih stranaka jedino Zalihić ispred SDP-a bahato, ali izgleda i ciljano odbio. Kao razlog za takvo sramotno postupanje postavio je uvjete za koje je znao da se ne mogu ispuniti jer su neki od njih u suprotnosti sa zakonom.

Ovakav pristup SDP-a dobro je poznat mostarskoj javnosti. Naime, 2008. godine, kada se posljednji put u Mostaru birao gradonačelnik, cijeli proces je trajao 14 mjeseci. Tada, kao i danas probosanske snage su imale 18 ruka od kojih su 3, kao i sada bile iz SDP-a. U tom periodu SDP je 17 puta kod javnog glasanja bio suzdržan, da bi se 18. put kod tajnog glasanja izabrao HDZ-ov Ljubo Bešlić.

Svima je potpuno jasno da se HDZBiH pri tajnim zakulisnim razgovorima i lobiranju za svog kandidata i 2008. kao i 2021. godine nije koristio principima usaglašavanja programskih platformi HDZ-a BiH i SDP-a.

Osnovno pitanje koje je jedina tema u Mostaru je da li SDP ima političke planove koaliranja sa HDZBiH na svim nivoima u BiH i time svjesno žrtvuje Mostar prepuštajući ga HDZ-u BiH ili Zalihić provodi samovolju na terenu i pokušava iskoristi trenutak za vlastitu trgovinu.

Vremena za razgovor svih probosanskih stranaka u Mostaru još ima ukoliko postoji iskrena namjera. Velika i važna izborna pobjeda probosanskih stranaka u Mostaru može imati željeni epilog ukoliko se povrijeđene sujete ostave po strani i zaborave teške riječi izgovarane pod emocijama. Budućnost Mostara u koju se svi zaklinju nema alternativu, pogotovo ne u poređenju sa međusobnim uvredama, opužbama ili sitnim, ličnim šićarima. Mostar treba novu energiju, zajedništvo i timski rad za dobrobit svih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.