open-navfaktor-logo
search
Višemjesečni trend
Cijene goriva ispod 2,5 KM, hoće li pojeftiniti usluge: Kakav je stav taksista u Sarajevu i Tuzli?
Cijene goriva u Bosni i Hercegovini ove sedmice pale su ispod dvije i po konvertabilne marke po litru, čime je nastavljen višemjesečni trend. 
16.05.2023. u 20:56
get url
text

VEZANI TEKST - Od subote skuplji taksi prijevoz u Federaciji BiH: Ovo su nove cijene

Tako je litar benzina u Kantonu Sarajevo 2,46 KM, a dizela 2,31 KM. U Tuzli je benzin još jeftiniji (2,41), kao i u Mostaru. U Banjoj Luci litar dizela košta 2,39, a benzina 2,55.

Uprkos stalnom padu cijena nafte i njenih derivata, taksi prijevoznici u BiH ne razmišljaju da snize cijene svojih usluga koje su, podsjetimo, drastično poskupjele u junu prošle godine. U KS od polovine prošle godine start je 2,5 KM, a jedan kilometar vožnje 1,50 KM. Te cijene su formirane kada je litar goriva išao i iznad 3,5 KM.  

- Javnost mora znati da u formiranje cijena naših usluga ne ulazi samo gorivo. Mi i sada, sa ovim cijenama usluga, nismo ni blizu iznosa koji bi bili realni. Zašto? Realno bi bilo da cijena za start iznosi dvije litre goriva, a jedan pređeni kilometar odgovara cijeni jednog litra benzina, odnosno dizela.

Registracija stalno skuplja, svaki mjesec treba više novca za potrošačku korpu... U takvoj situaciji ne može se očekivati snižavanje cijena naših usluga - kazao je za Faktor Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi.

VEZANI TEKST - Hoće li u FBiH pasti cijene taxi usluga: Tuzlaci čekaju šta će Sarajlije, Mostarci blizu odluke

Ni u Tuzla Taxiju ne razmišljaju o značajnom pojeftinjenju usluga, tek, kako su nam kazali, može doći do manjih korekcija. Sada je startna vožnja 3 KM, a naredni svaki kilometar je 1,50 KM.

- Nama su samo autodijelovi u proteklih nešto više od godinu poskupjeli za 300 posto. Drastično su poskupjele i automehaničarske usluge, pa kad se tome doda skupa registracija i opći trend poskupljenja, onda jednostavno nemamo izbora za pojeftinjenje. Ipak, ukoliko se nastavi trend pada cijena goriva, možda može doći do male korekcije u cijeni - istakli su za Faktor u Tuzla Taxiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.