open-navfaktor-logo
search
Građani ispaštaju
Cijene i dalje "divljaju", trgovački lanci lako plate kazne, ograničavanje marži ne donosi rezultat
Do kraja godine na snazi je odluka Vlade FBiH o kontroli cijena utrvđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice. Kantonalni inpektori su do sada izdali 32 prekršajna naloga u iznosu od 19.750,00 KM. Kazne za nepoštivanje odluke kreću se od hiljadu do 10.000 KM pa se, dok cijene u trgovinama svakodnevno "divljaju", nameće pitanje mogu li ovako niske kazne spriječiti velike trgovačke lance da poštuju utvrđenu visinu marži?
27.10.2023. u 07:33
get url
text

VEZANI TEKST - Čavalić: Vlada FBiH maže oči javnosti, novom odlukom povećala marže na hranu

- Zbog toga sam generalno skeptičan u mjere ograničavanja marži. Veliki trgovački lanci mogu ove mjere podnijeti po dva osnova, ekonomskom i pravnom. Mogu bez problema platiti kazne. Što se tiče malih trgovaca, oni imaju problema sa navedenim jer koriste više marže - kazao je za Faktor ekonomski stručnjak i federalni zastupnik Admir Čavalić.

Marin Bago iz Udruženja potrošača "Futura" smatra da potrošačima ništa ne znače mjere Federalnog ministarstva trgovine ako će istovremeno poskupjeti voda kao što je slučaj u Mostaru ili "struja koja treba poskupjeti u Bosni". Te mjere, smatra, neće dati nikakvog efekta u stabiliziranju ili smanjenu potrošačke korpe.

- Moramo biti svjesni situacije da 80 posto hrane koju konzumiramo, mi uvozimo. S druge strane, po Ustavu smo tržišna ekonomija gdje važi slobodno formiranje cijena. Ograničavanje marži samo je jedna i možda jedina interventna mjera koju je donijelo Ministarstvo trgovine. Međutim, gdje je Ministarstvo poljoprivrede, gdje je Ministarstvo finansija sa reformom fiskalne politike - pita se Bago te ističe da svako ministarstvo u okviru svojih nadležnosti može utjecati na pojedinačne iznose iz potrošačke korpe.

Bago naglašava da samo mjere iz domena Ministarstva trgovine FBiH nisu i neće biti dovoljne jer će cijene nastaviti "divljati" u drugim oblastima i "nećemo ništa napraviti".

- Slažem se da kazne jesu male, ali inspekcija ima pravo svakodnevno kontrolisati i kažnjavati jer, ograničavanjem visine marži, trgovci nisu ostali bez zarade. U vremenima krize reforme se moraju provoditi dinamično i radikalno.

VEZANI TEKST - Ovo je 15 artikala za koje se predlaže ograničenje marže, Hasičević najavljuje "zaključane cijene" za još 34 proizvoda

Međutim, kod nas je problem što fiskalne reforme nema ni na papiru, nije ni ušla u proceduru, a pojedini poličari neodgovorno obećavaju od 1. januara minimalnu plaću od 1.000 KM, a paraleleno se ništa ne dešava. Pogotovo je problematična ta dinaminka u Parlamentu i Vladi FBiH - ističe Bago.

Dodaje da se u mnogim oblastima ništa ne poduzima i "to je ključni problem".

- Moramo imati svoju proizvodnju hrane. Džabe nam neke mjere u trgovini ako mi ne proizvodimo našu hranu. Društvo koje nije u stanju prehraniti samo sebe ne može se "izvlačiti" reformama samo u trgovini - zaključuje predsjednik Udruženja "Futura".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.