open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
CIK: Bevanda brutalno obmanjuje javnost, postoji opasnost da birači ne mognu izaći na izbore 2. oktobra
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbacuje neargumentirane kvalifikacije ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande koji tvrdi da postoji orkestriran napad na njega iz CIK-a koji "se redovno oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH".
22.04.2022. u 10:55
get url
text

Ministar Bevanda, ocjenjuju iz CIK-a, ovakvim kvalifikacijama brutalno obmanjuje javnost u Bosni i Hercegovini.

- Centralna izborna komisija BiH nikad nije tvrdila da jedan čovjek može donijeti budžet, ali smo duboko svjesni da nekoliko ljudi koji sjede u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara BiH svakako mogu usporavati ili opstruirati navedeni proces usvajanja Zakona o budžetu intitucija i međunarodnih obaveza BiH. A ministar Vjekoslav Bevanda sjedi u oba navedena tijela, i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka - navode iz CIK-a i dodaju:

- Javnost u Bosni i Hercegovini smo detaljno upoznali i sa zakonskim osnovama za zahtjeve CIKBiH i prema Ministarstvu finansija i trezora BiH, kao i prema Vijeću ministara BiH. CIKBiH smatra da osiguranje neophodnih finansijskih sredstava za organizaciju i provođenje demokratskih izbora, pogotovo kad navedena sredstva već postoje na Jedinstvenom računu trezora, nisu nešto što bi se u bilo kojem demokratskom društvu moglo zaustavljati, uvjetovati ili usporavati. Navedena sredstva su sredstva poreznih obveznika Bosne i Hercegovine, a ne sredstva Centralne izborne komisije BiH, ministra ili Vijeća ministara BiH, i moraju biti korištena za namjene koje su zakonima Bosne i Hercegovine propisane.

VEZANI TEKST - Bevanda odgovorio na optužbe: Budžet ne donosi Bevanda, već Parlament BiH

Povodom posljednjeg istupa ministra Bevande napominju da Centralna izborna komisija BiH nije tražila odobrenje Vijeća ministara BiH da posebnom odlukom doznači Centralnoj izbornoj komisiji BiH sredstva iz "tekuće rezerve", nego sredstva iz akumuliranih viškova iz prethodnih godina, što je puno veći fond nego tekuća rezerva.

- A i ta sredstva se dodjeljuju po proceduri kao i sredstva tekuće rezerve, shodno članu 17. Zakona o finansiranju institucija BiH. Pravni osnov za donošenje posebne odluke Vijeća ministara BiH kojim bi se odobrilo korištenje navedenih sredstava u uslovima kada nije usvojen Budžet intitucija i međunarodnih obaveza BiH je situiran u članu 11. stav 5. istog Zakona. Na navedenu proceduru je Centralnu izbornu komisiju BiH, u jednom od svojih akata, uputio i sam ministar Bevanda - saopćio je CIK.

VEZANI TEKST - Moguće da će rok biti probijen: Šta je zapravo problem s finansiranjem Općih izbora i ko je kriv?

Dodaju da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda odbili uvrštavanje tačke dnevnog reda na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 20. 04. 2022. godine za donošenje posebne odluke po zahtjevu Centralne izborne komisije BiH.

- Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH, koji cijela Bosna i Hercegovina po stavu ministra Bevande mora čekati kako bi imala Opće izbore, ovakvom dinamikom, koju diktira i ministar Vjekoslav Bevanda, uz članove Fiskalnog vijeća i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, može biti usvojen možda u decembru ove godine, a možda i nakon toga. Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi upoznati javnost u Bosni i Hercegovini da ovakvim postupanjem i pristupom postoji objektivna opasnost da birači u Bosni i Hercegovini ne budu u mogućnosti u skladu sa Ustavom i zakonom ostvariti osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti na dan održavanja Općih izbora 2. oktobra 2022. godine - zaključuju iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.