open-navfaktor-logo
search
Reakcija
CIK BiH: Dodjela zamjenskih mandata nema nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma
Povodom obavijesti o odgađanju 3. redovne sjednice ZAstupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koju je danas uputila predsjedavajuća doma zastupnicima i drugim relevantnim pravnim i fizičkim osobama oglasila se i Centralna izborna komisija BiH.
20.06.2023. u 18:13
get url
text

VEZANI TEKST - Odgođena sjednica Zastupničkog doma FBiH

- Redovne, zakonom utvrđenene nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u vezi sa dodjelom zamjenskih mandata nemaju nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Uvjerenja o dodjeli zamjenskog mandata se dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata - istakli su iz CIK-a.

Procedura utvrđivanja prestanka mandata i dodjele mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu je, dodali su, propisana Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o dodjeli i prestanku mandata.

- Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranog člana organa vlasti na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, te vodi i prethodni postupak, ako je potrebno, o utvrđivanju činjeničnog stanja (u slučaju kada je izabrani zvaničnik podnio ostavku, da je to učinio svojom voljom).

Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste iste političke stranke u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava izabranog člana organa vlasti kojem prestaje mandat - naveli su.

Kako pojašnjavaju iz CIK-a, prije nego što dodijeli mandat sljedećem kvalificiranom kandidatu, Centralna izborna komisija BiH provjerava kod Apelacionog odjela Suda BiH da li je nezadovoljna strana u roku od dva dana od dana prijema odluke podnijela žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste.

VEZANI TEKST - Pivić: Bez valjanog razloga je odgođena sjednica, očigledno je da je parlamentarna većina upitna

- Članu organa vlasti kojem je dodijeljen mandat, umjesto člana organa vlasti kojem je prestao mandat u skladu s članom 1.10 Izbornog zakona BiH, mandat  teče od dana pravosnažnosti odluke kojom mu je dodijeljen mandat, ukoliko naravno prethodno prihvati mandat. Sa danom pravosnažnosti odluke stiču se i uslovi za uručenje Uvjerenja o dodjeli mandata.

U konkretnom slučaju odluke o zamjenskim mandatima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nisu pravosnažne i nisu se stekli uvjeti za dostavljanje Uvjerenja o dodjeli mandata - zaključili su.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.