open-navfaktor-logo
search
Arnautović potvrdio
CIK će narediti otvaranje vreća i na biračkim mjestima u Kantonu Sarajevo
Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, potvrdio je da postoji problem s brojanjem glasova u Kantonu Sarajevo, gdje je obrađeno blizu 88 posto biračkih mjesta, dok je u drugim kantonima to više. 
15.10.2022. u 09:55
get url
text

- Problem je napravljen na biračkim mjestima. Morat ćemo vjerovatno donijeti odluku o otvaranju vreća za jedan broj biračkih mjesta da bi se utvrdilo pravo stanje. Razlog zbog kojeg sad ne izdajemo tu naredbu je što je Centar za brojanje je prebukiran. Nismo planirali da ćemo morati otvarati vreće za predsjednika i potpredsjednike RS-a nego smo imali drugi plan. Mi još nismo završili ni brojanje pošte. Uporedo ta dva procesa radimo, pa ćemo se malo strpiti za Kanton Sarajevo – kazao je Arnautović za Hayat.

Dodao je da će naredbu za otvaranje vreća sa određenih biračkih mjesta u KS možda izdati u utorak ili srijedu, u zavisnosti kada će im to "glavna kontrola predložiti".

Centralna izborna komisija BiH, kako nam je pojašnjeno, donijela je nedavno još dvije naredbe o otvaranju vreća koje čekaju na realizaciju upravo jer je Glavni centar za brojanje sada prebukiran. 

Kako je rečeno u CIK-u, postoje određene nelogičnosti na nekim biračkim mjestima u KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.