open-navfaktor-logo
search
Sa 22 biračkа mjesta
CIK izdao novu Naredbu za kontrolno brojanje glasačkih listića; Schmidt pisao Arnautoviću
Danas je Centralna izborna komisija BiH na 66. sjednici donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.  
20.10.2022. u 16:37
get url
text

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razlikuje  broj glasačkih listića  u glasačkoj kutiji,  na način  da ima manje glasačkih listića od broja potpisa, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 22 redovnа biračkа mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i skupštine kantona.

- Po danas donešenoj naredbi Glavni centar za brojanje će postupiti odmah i večeras početi sa otvaranjem vreća i brojanjem glasačkih listića - saopćili su.

Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu posmatraju akreditovani izborni posmatrači.

Također, u saopćenju CIK-a se dodaje kako je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, danas dobio pismo podrške iz Ureda Visokog predstavnika u BiH (OHR).

- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine igra ključnu ulogu u provedbi ovih izmjena i dopuna, općenito govoreći, pri osiguravanju da se izbori održe u skladu s relevantnim zakonodavstvom i demokratskim načelima. Konkretno, ovim izmjenama i dopunama Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine pružena su sredstva za efikasno sankcioniranje u slučajevima kršenja izbornih pravila kao i za rješavanje slučajeva izborne prevare - stoji imeđu ostalog u pismu OHR-a, saopćio je CIK.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.