open-navfaktor-logo
search
I o tome se raspravljalo
CIK: Kako je izvučena kuglica na žrijebanju, nudili i novinarima da okušaju sreću
Danas je u zgradi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine održano žrijabnje za bošnjačkog delegata iz Livanjskog kantona te delegata iz reda Ostalih u Kantonu Sarajevo za novi saziv Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
08.12.2022. u 13:34
get url
text

Što se tiče Livanjskog kantona žrijebanje je bilo između kandidatske liste SDA i kandidatske liste Avdije Đuguma iz SDP-a, dok se za izbor delegata iz reda ostalih u KS biralo između kandidatskih listi Albina Zuhrića (DF), Naše stranke 2 i SDP-a BiH.

VEZANI TEKST - SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH, nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti

Ovom žrijebanju je prisustvovalo, osim novinara i članova CIK-a, i nekoliko političkih subjekata među kojima su bili Vernes Mulić iz političkog subjekta Narod i Pravda koji je dio bloka stranaka "Osmorke" te Adil Macić, sekretar Stručne službe Stranke demokratske akcije.

Mulić je, naime, zatražio da žrijebanje izvrši neko drugi, odnosno, da kuglice ne izvlače službenici CIK-a. Njegovoj inicijativi usprotivio se Macić navodeći kako to ne bi smjeli učiniti predstavnici političkih subjekata. Nakon toga je bilo i prijedloga da to odradi neko od prisutnih novinara, što su oni odbili.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović reagovao je te pojasnio da prema Uputstvu, žrijebanje treba da obave ovlašteni državni službenici CIK-a, kako je i učinjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.