open-navfaktor-logo
search
Prijava Naše stranke
CIK kaznio SDA i Prevljaka sa 7.000 KM, zašto Kojović nije podnio krivičnu prijavu, ako mu je život bio ugrožen?
Sa pet glasova za i dva protiv, Centralna izborna komisija BiH kaznila je na današnjoj hitnoj sjednici SDA sa 3.000, a Fikreta Prevljaka sa 4.000 maraka.
27.11.2020. u 14:49
get url
text

Naša stranka podnijela je prijavu za kršenje člana 7.3 stav 1, tačka 7. Izbornog zakona BiH od strane kandidata za načelnika Općine Ilidža i predsjednika KO SDA Sarajevo Fikreta Prevljaka na javnom stranačkom skupu na Ilidži.

Ovaj postupak je vođen po službenoj dužnosti i utvrđeno je da je prekršena odredba Izbornog zakona BiH, te je predloženo da se zbog govora mržnje izreknu novčane kazne.

Član CIK-a Suad Arnautović je istakao da ne vidi u konkretnom slučaju da se radi o kršenju Izbornog zakona, već da to vidi kao otvorenu političku raspravu o političkoj budućnosti BiH, jedne koncepcije za građansku, te druge za etnoteritorijalnu.

- Smatram da se nisu ispunili procesni uvjeti da se izrekne ova sankcija - kazao je Arnautović.

Protiv je glasao i član CIK-a Ahmet Šantić.  

SDA i Prevljak nakon što prime odluke CIK-a imaju zakonske rokove za podnošenje žalbi Sudu BiH. 

Riječ je, podsjećamo, o Prevljakovoj izjavi na predizbornom skupu na Ilidži za koju iz Naše stranke navode da je upućena predsjedniku te stranke. Iz Naše stranke su kazali da predstavlja prijetnju po život Predraga Kojovića.

Prevljak je u izjavi za medije odlučno odbacio optužbe da je prijetio Kojoviću i da nije namjeravao ni na koji način ugroziti Kojovićev život. 

Nakon što se u javnosti pojavio snimak sa predizbornog skupa, ovlašteni policijski službenik Uprave policije MUP-a KS je odmah 5. novembra stupio u kontakt sa Predragom Kojovićem.

Prevljak kazao je da će "biti BiH, ali tebe neće biti siguran budi'" govoreći o lideru Naše stranke Predragu Kojoviću.

- On je taj koji zagovara građansku BiH ili je neće biti. Ama Boga mi nisi je ti stvarao, a bit će je dok je god Bošnja sa svojim dobrim komšijama. Bit će BiH, ali tebe neće biti siguran budi - poručio je prije nekoliko dana Prevljak.

Iz MUP-a KS su tada kazali da je s Kojovićem potom obavljen razgovor.

- Obavljen je razgovor na okolnosti postojanja eventualnih osjećaja uznemirenosti, odnosno, ugroženosti ili straha za njegov život ili tijelo, izazvanih izjavom na spomenutom skupu, s ciljem utvrđivanja činjenica i dokaza koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je eventualno počinjeno krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora Kojović je upoznao policijskog službenika da će se narednog dana obratiti Upravi policije, što je i učinio, kojom prilikom je obavijestio da ne želi podnijeti usmenu krivičnu prijavu u vezi s navedenim događajem, već će prijavu podnijeti Općinskoj i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, kako bi isti poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti, izraživši zahvalnost za reakciju i postupak policije KS - rečeno je tada iz MUP-a. 

Iz policije su tada pojasnili da je uvjet za eventualno poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti podnošenje usmene krivične prijave, što Kojović nije uradio. 

Postupak po službenoj dužnosti CIK je pokrenuo 6. novembra, sa pet glasova za i dva protiv.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.