open-navfaktor-logo
search
Kreće štampanje listića
CIK nakon najnovijih odluka: Izbori će biti 2. oktobra, osjećamo i zahvalnost i razočarenje
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović i direktor firme "Unioninvestplastika" Sarajevo Jasmin Muminović danas su potpisali Okvirni sporazum o nabavci usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za Opće izbore 2022. okvirne vrijednosti oko 1,6 miliona KM, saopćeno je iz CIK-a.
08.06.2022. u 17:31
get url
text

Arnautović je potpisao i Ugovor o prijavi vlasništva o skladištenju valjka za utiskivanje vodenog žiga. Za potrebe štampanja oko 14 miliona glasačkih listića nabavit će se 120 tona papira.

- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku istovremeno osjeća i zahvalnost i razočarenje.

Javno upućujemo zahvalnost visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu na donošenju Odluke o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda vezanih za Opće izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine, Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine. Zahvalnost upućujemo i svim članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira kao i svim ambasadorima u BiH koji su kontinuirano pružali podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Prijatelji Bosne i Hercegovine iz međunarodne zajednice su prepoznali i u potpunosti razumjeli nezavidnu situaciju u kojoj se godinama unazad nalazi Centralna izborna komisija BiH u vezi sa osiguranjem finansijskih sredstava za vršenje ovlaštenja propisanih zakonom - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da napokon mogu konstatirati da CIK BiH postaje i finansijski neovisna, bar u dijelu osiguranja finansijskih sredstava za provedbu izbora.

- Centralna izborna komisija BiH je, nažalost, i razočarana, i na ovaj način izražava žaljenje zbog toga što nadležni organi Bosne i Hercegovine, i pored niza apela, nisu postupili u skladu sa svojim obavezama iz Izbornog zakona BiH.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini se će biti održani u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine - potcrtali su iz CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.