open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Sarajevu
CIK: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH
U organizaciji Transparency International u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održana konferencija "Unapređenje integriteta izbora u Bosni i Hercegovini" na kojoj su kao panelisti učestvovali dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije i član Željko Bakalar. 
06.07.2023. u 17:52
get url
text

Na konferenciji su učestvovali pojedini članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici drugih relevantnih institucija u BiH, međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva i medija. 

Na panelu "Reforma izbornog zakonodavstva", Arnautović je u uvodnom izlaganju istakao nužnost izborne reforme u Bosni i Hercegovini i to u više segmenata izbornog procesa.

Govorio je o potrebi uspostave drugačijeg sistema imenovanja biračkih odbora, uključujući razmatranje kriterija za odabir članova i izbjegavanje političkog utjecaja, prednostima i rizicima digitalizacije izbornog procesa i potencijalnim rješenjima, mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se spriječile uočene devijacije u različitim fazama izbornog procesa, kao i o transparentnosti i povjerenju javnosti u izborni proces.

Na panelu  "(Zlo)upotreba javnih sredstava u predizbornom periodu" pored ostalih prezentaciju je održao Željko Bakalar koji je govorio o dosadašnjim iskustvima CIK-a  ali i o sudskoj praksi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.