open-navfaktor-logo
search
Kršenje Izbornog zakona
CIK novčano kaznio Draška Stanivukovića, Vlatku Martinović, Ćamila Durakovića...
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je nekoliko odluka o novčanom kažnjavanju stranaka i tadašnjih kandidata zbog kršenja odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine uoči Općih izbora održanih 2. oktobra.
02.02.2023. u 14:49
get url
text

Sa po 4.000 KM kažnjeni su PDP i Draško Stanivuković, aktuelni gradonačelnik Banje Luke, zbog vođenja izborne kampanje u vrijeme predizborne šutnje.

Nadalje, zbog zloupotrebe javnih resursa kažnjena je koalicija na čijem je čelu HDZ te nosioci njihovih lista Vlatka Martinović koja je trenutno direktorica Zavoda zdravstvenog osiguraja i reosiguranja BiH, te Mario Mikulić i Darijana Filipović, zastupnica HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Oni su kažnjeni zbog zloupotrebe javnih resursa nakon što su, kako je utvrdio CIK, iskoristili sastanak u Gradskoj upravi Čapljine, koja je javna ustanova, da šalju predizborne poruke. I ova koalicija i sve troje nosioca listi kažnjeni sa po 3.000 KM.

Također, izrečeno je nekoliko kazni zbog zloupotrebe prava na učešće u biračkim odborima s ciljem pogodovanja drugom. Sa 3.000 KM tako su kažnjeni Slobodna stranka srpske, nezavisni kandidat Dalibor Ivanić, dok je sa 1.000 KM kažnjen Marko Jorgić kao predsjendik jednog biračkog odbora kojem je na četiri godine zabranjen i rad na biračkom mjestu.

Zbog zloupotrebe ovog prava sa 3.000 KM je kažnjen i Ćamil Duraković, koji je bio nezavisni kandidat za predsjednika / potpredsjednike RS-a. Duraković je izabran za potpredsjednika RS-a. Kazna u istom iznosu i zbog iste povrede zakona izrečena je i stranci Boss.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a, na današnjoj je sjednici naglasila da su kazne ohrabrujuće, te je glasala protiv ovih odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.