open-navfaktor-logo
search
Nepravosnažna odluka
CIK odlučio većinom glasova: Sporni listić iz NSRS-a ipak je važeći, SNSD nema četiri delegata u PSBiH
Sporni listić koji je odlučio ishod glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske te SNSD-u donio četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ipak je važeći.
05.12.2022. u 15:35
get url
text

Ovo je danas većinom glasova odlučila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, koja je usvojila odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Na ovu odluku moguća je žalba.

VEZANI TEKST - Je li Dodik poranio sa slavljem: Nevažeći listić u NSRS-u ipak bi mogao biti važeći?

Kako je rečeno na sjednici, provjeren je materijal koji im je dostavljen iz NSRS-a, te je utvrđeno da taj jedan glasački listić, od ukupno 83 glasačka listića, koji je bio proglašen nevažećim zapravo nema elemente nevažećeg glasačkog listića.

Za delegate u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bili su izabrani Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković, svi iz SNSD i Želimir Nešković (SDS). Ovaj sporni listić odlučio je ishod glasanja i bio je za PDP. S obzirom da je ipak važeći trebalo bi uslijediti žrijebanje između SNSD-a i PDP-a.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a, bila je protiv ovakve odluke CIK-a.

- Ovdje se radi o nejasnom glasu od ukupno 83. Ovdje se naša služba opredjeljuje da je namjera birača jasna, a u našoj uputi rečeno da će biti nevažeći i ako se umjesto kandidatske liste označe imena kandidata na listi – rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da je i predsjedavajući NSRS-a, a potom i predsjednik Komisije za izbor i imenovanje dao jasnu uputu.

- Ovo je nejasna krivulja koja može značiti da je neko želio izraziti bojkot tog subjekta, a ne da mu je dao glas – ocijenila je Hadžiabdić, osvrćući se na način na koji je glasano na ovom listiću.

Nevažeći listić iz NSRS-a

(FOTO: Blog nebojše Vukanovića)

Sličnog stava je bio i Vlado Rogić, član CIK-a, koji je kazao da neće podržati odluku bez obzira kolike su njene implikacije.

- Ovo je stvar tumačenja i mi sada tumačimo što jeste, a što nije važeći glasački listić. Ako idemo na to jezičko tumačenje, mi znamo šta na ovim prostorima znači kada neko prekriži ime subjekta. Onaj ko ga je prekrižio toga koga je prekrižio upravo neće, a ne da hoće izabere – dodao je.

Ahmet Šantić, član CIK-a, rekao je da su u svim njihovim dokumentima i raspravama posljednjih 20 godina išli u pravcu da birački odbor treba donijeti odluku da je listić važeći ako je zaista nesporno utvrđena volja.

- Ja sam za ovakve slučajeve rekao da ih priznaju kao važeće – dodao je Šantić, na šta je Rogić odgovorio da nije tačno da su sve ovakve listiće uvažavali.

Jovan Kalaba, član CIK-a, istakao je da je nedvosmisleno utvrđena volja glasača, dok je članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da se ne može složiti da je u pitanju križanje, kako su to ocijenili Hadžiabdić i Rogić.

Prema članu 5.17. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, na koji se CIK pozvao, listić je nevažeći ako:

1. ako nije ispunjen, ili je ispunjen tako da nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojoj je političkoj stranci, koaliciji, nezavisnom kandidatu ili listi nezavisnih kandidata birač dao svoj glas;
2. ako su dopisana imena kandidata; ili
3. ako je označeno više od jedne političke stranke, koalicije, nezavisnog kandidata ili liste nezavisnih kandidata; ili
4. ako se na osnovu oznaka, koje je birač dopisao na glasački listić, kao što je potpis, može utvrditi njegov identitet; ili
5. ako birač označi glasački listić na način drugačiji od onog koji je utvrđen u članu 5.14

A član 5.14 ovog zakona kaže kako glasački listić omogućava biraču da glasa samo za jednu od sljedećih opcija:

1. nezavisnog kandidata; ili
2. političku stranku, koaliciju ili listu nezavisnih kandidata; ili
3. mogućnost da, u okviru kandidatske liste jedne političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata, označi jednog ili više kandidata. Ako je birač ispravno označio jednog ili više kandidata na jednoj listi, smatra se da je ta lista dobila jedan važeći glas u svrhu raspodjele mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.