open-navfaktor-logo
search
Žrijebanje
CIK odredio datum: Izbor "odlučujućeg" bošnjačkog delegata iz Livanjskog kantona u četvrtak
Žrijebanje za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Livanjskog kantona i Kantona Sarajevo bit će organiziran u četvrtak, a iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog bit će sutra, saopćila je danas Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na sjednici.
06.12.2022. u 13:32
get url
text

CIK je danas usvojio izvještaje o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz KS i iz Livanjskog kantona.

VEZANI TEKST - Čeka se žrijeb u CIK-u: Pada odluka hoće li "Osmorka" preći prag ili SDA imati većinu

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, u petak, 2. decembra, izabrani su delegati za Dom naroda s tim da će žrijeb odrediti delegata iz reda ostalih između tri kandidatske liste.

Kada je riječ o Livanjskom kantonu, žrijeb će odrediti delegata iz reda bošnjačkog naroda između SDP-a i SDA. Time će biti odlučeno hoće li "Osmorka" dobiti jedanaestog delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta i time osigurati da mogu predlagati predsjednika ili potpredsjednike FBiH ili će pak SDA sa DF-om i jednim nezavisnim delegatom iz Tuzlanskog kantona dobiti "kontrolnu" većinu.

Na sjednici CIK-a danas su podsjetili da su dosad utvrdili rezultate posrednih izbora za federalni Dom naroda iz Posavskog, Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kandona, da je sutra žrijeb za SBK i HNK, a prekosutra za KS i Livanjski kanton, dok Bosansko-podrinjski kanton, za koji također treba biti žrijebanje za izbor delegata iz reda srpskog naroda, treba dopuniti materijal, a u pripremi su materijali za Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton.

Za Vijeće naroda RS-a bit će pripremljen materijal.

Kada je u pitanju izbor delegata iz NSRS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, od jučer teku dva dana roka za žalbu na odluku CIK-a da ipak proglasi važećim listić koji je bio poništen i zahvaljujući tome je SNSD dobio četvrtog delegata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.