open-navfaktor-logo
search
Rezultati izbora
CIK otpremio šest žalbi Apelacionom vijeću Suda BiH
Žalbe na odluku o odbijanju ponovnog brojanja glasova podnijeli Koalicija NB i Prva stranka, koalicije koje predvode SDS, HDZBiH i HDZ1 1990, BPS, SBiH i HDZ 1990
29.10.2018. u 14:37
get url
text

Ukupan broj biračkih mjesta na kojima je ponovljeno brojanje glasova na osnovu naredbi Centralne izborne komisije BiH (CIK) bio je 89.

Osim na  70 biračkih mjesta u općinama Bosanski Brod, Modriča, Široki Brijeg, Ljubuški, Centar Sarajevo, Srebrenica, Goražde, Bijeljina, Lopare, Livno, Tomislavgrad i Mostar, CIK je donio odluku i o ponovnom brojanju glasova i na biračkim mjestima u 10 općina.

U Širokom Brijegu, na zahtjev Hrvatske republikanske stranke (HRS) donesena je odluka o ponovnom brojanju za tri biračka mjesta za Skupštinu Zapadnohercegovačkog kantona.

Za četiri biračka mjesta u Cazinu ponovljeno je brojanje glasova za tri nivoa vlasti i to za Zastupnički dom Parlamenta BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, te za skupštinu Unsko-sanskog kantona. Osim toga, na osnovu žalbe NB-a obavljeno je brojanje za još jedno biračko mjesto u ovoj općini za Skupštinu USK.

Na zahtjev HDZ 1990 za tri biračka mjesta u Livnu ponovljeno je brojanje glasova za Skupštinu Livanjskog kantona.

Sa dva biračka mjesta u Mostaru prebrojani su glasovi za Parlament FBiH. Od ova dva zahtjeva jedan su zajedno podnijeli SDP i SDA.

Za jedno biračko mjesto u Velikoj Kladuši ponovo su brojani glasovi za Skupštinu USK, a na zahtjev Laburističke stranke.

Za jedno biračko mjesto u Kotor Varoši ponovo su brojani glasovi za predsjednika i potpredsjednike RS-a. Za isti nivo vlasti, a na osnovu žalbe Vojina Pavlovića ponovo su brojani glasovi na tri biračćka mjesta i to u općinama Ugljevik, Lopare i Bijeljina.

- Sva ponovna brojanja glasova su obavljena u Centru za brojanje u Sarajevu i sada se ti rezultati unose u aplikaciju , nakon čega će biti donesena odluka o ispravci utvrđenih rezultata izbora – kazala je portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Napomenula je i kako je CIK zaprimio određeni broj žalbi na odluke kojima su odbijeni zahtjevi za ponovnim brojanjem. Za sada je CIK donio svoja izjašnjenja i Apelacionom vijeću Suda BiH proslijedio šest žalbi.

Ove žalbe su podnijeli: Koalicija NB i Prva stranka za brojanje glasova na jednom biračkom mjestu, koalicija koju predvodi SDS za ponovno brojanje glasova na 64 biračka mjesta za državni Parlament, HDZ 1990 za osam biračkih mjesta u Zenici, BPS za sve nivoe vlasti u FBiH, SBiH za ponovno brojanje u općinama Tešanj, Zenica, Zavidovići, Konjic, Ilidža i Novi Grad, koalicija koju predvodi HDZ za Izbornu jedinicu 6 za Parlament FBiH, za glasanje putem pošte, te koalicija okupljena oko HDZ 1990 za ponovno brojanje u Mostaru, Travniku, Novom Travniku, Žepču, Širokom Brijegu i Vitezu.

- Bilo je još žalbi, osim ovih šest, a CIK će u toku dana donijeti izjašnjenja i po tim žalbama, a nakon toga će i one biti proslijeđene Apelacionom vijeću Suda BiH. Nakon prijema ovo vijeće ima rok od tri dana da donese odluku  po žalbama – dodala je Pirić.

Prema Izbornom zakonu, žalbeni proces, uključujući i ponovno brojanje glasova, trebalo bi da bude okončan do 6. novembra, a dan kasnije CIK bi trebao da saopći konačne potvrđene rezultate izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.