open-navfaktor-logo
search
Govor mržnje
CIK pokrenuo postupak protiv Liberalne stranke nakon snimka napada na Natašu Todorović
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pokrenula je postupak protiv Liberalne stranke Goražde zbog sumnje da je pristalica te stranke Dragan Milović napao Natašu Todorović, kandidatkinju stranke Bh. demokrati za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona.
09.09.2022. u 17:02
get url
text
Nataša Todorović
Nataša Todorović

Zaključak o pokretanju postupka usvojen je na posljednjoj sjednici CIK-a održanoj jučer na prijedlog člana Centralne izborne komisije BiH Vanje Bjelica-Prutina.

Bjelica-Prutina je kazala da je prema informacijama dostupnik u javnosti pristalica Liberalne sranke 8. septembra sačekao, a potom verbalno napao Todorović. On ju je navodno i fizički napao.

- Prema informacijama dostupnim javnosti, jer sve je sada u fazi sumnje, navodno su napadi počeli kada je Todorović prihvatila kandidaturu Bh. demkrata. Sam verbalni napad je snimljen – rekla je Bjelica-Prutina.

Ona je istakla da cijeni da se radi o govoru mržnje na osnovu spola i govoru mržnje koji potiče nasilje. Bjelica-Prutina je preslušala snimak i na sjednci CIK-a pročitala dio onoga što se moglo čuti na snimku.

- Evo upravo me Šurda čeka, vjerovatno će me napasti. Čuje se muški glas koji navodno pripada Draganu Miloviću zvanom Šurda, koji je suprug predsjednice Liberalne stranke Goražde. On govori šta sam ja tebi rekao, skloni se hoćeš da te sad polomim – dio je onoga što je pročitala Bjelica-Prutina.

Nakon što je Todorović tražila da se skloni da prođe, Milović ju je nazvao kur... Bjelica-Prutina je opisala da se nastavlja psovanje i čuje zvuk pljuvanja, te riječi "ako te spucam, pola glave ću ti odnijeti".

- Kasnije se zove policija, ona konstatuje da je upravo zadobila udarac – dodala je Bjelica-Prutina.

Istakla je da je potrebno da CIK hitno reaguje, te da se sve treba utvrditi i od učesnika tražiti izjašnjenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.