open-navfaktor-logo
search
Nije bilo žalbi
CIK potvrdio rezultate: Popunjen Dom naroda BiH, čeka se konstituirajuća sjednica
Odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kojom je dodijeljen mandat za deset delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sada je i pravosnažna.
03.02.2023. u 13:28
get url
text

Nakon što je prethodno utvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda bh. Parlamenta, CIK je danas konstatovao da nije bilo žalbi i donio odluku kojom je i potvrdio te rezultate i dodjelu mandata.

Radi se o dodjeli mandata za pet delegata iz reda bošnjačkog, i pet iz reda hrvatskog naroda.

Iz Kluba Hrvata su izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (Za nove generacije).

U državni Dom naroda iz Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović i Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH).

Ranije je CIK, tačnije 16. januara, dodijelio mandate za pet delegata iz reda srpskog naroda koji dolaze iz entiteta Republika Srpska. Za delegate su izabrani su Snježanja Novaković-Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević iz SNSD-a te Želimir Nešković iz SDS-a.

Ovim je popunjen Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te sada treba da uslijedi zakazivanje konstituirajuće sjednice na kojoj će novi delegati položiti zakletvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.