open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
CIK upitan kako je ratni zločinac Đukić dobio biračko pravo, predstavnik CIK-a nije znao odgovor
Stjepan Mikić je u ime CIK-a, odgovarajući na upite delegata, kazao da on u ovom trenutku nema pokazatelje, te da se pitanja koja se odnose na Đukića trebaju dostaviti pismeno CIK-u
23.01.2020. u 14:19
get url
text

Izvještaj o provođenju Općih izbora 2018. i Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u 2018. godini su primljeni k znanju na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. "Za" je glasalo osam delegata, a "protiv" je bilo tri. Jedan delegat je bio "suzdržan".

Delegat SDP-a Denis Bećirović je tokom rasprave podsjetio da je krajem augusta 2018. godine CIK dodijelio biračko pravo presuđenom ratnom zločincu Novaku Đukiću, kojeg je Sud BiH, podsjetit ćemo, osudio zbog masakra na tuzlanskoj Kapiji, a koji je pobjegao u susjednu Srbiju.

- Ko je i zašto omogućio da ovaj ratni zločinac dobije biračko pravo u 2018. godini? Ko je u CIK-u kontaktirao Đukića? Ko je pripremio tu odluku prije usvajanja na CIK-u? Na koji način je uspostavljen kontakt sa Đukićem, s obzirom da je on bjegunac od pravde i da li je podatke o tome dostavio nadležnim institucijama? Ako je moguće da i mi ovdje čujemo na koju adresu je Đukiću dostavljena odluka CIK-a od 28. augusta 2018. godine – kazao je Bećirović.

Stjepan Mikić je u ime CIK-a, odgovarajući na upite delegata, kazao da on u ovom trenutku nema pokazatelje, te da se pitanja koja se odnose na Đukića trebaju dostaviti pismeno CIK-u.

- Postavili ste nekih pet-šest pitanja. Ja samo mogu reći da prilikom raspisivanja izbora, ponošenja kandidatske liste, naše provjere, ovjere kandidata, na sve se to mogu žaliti oni koji smatraju da je CIK napravio grešku. Provjeru naše odluke vrši Sud BiH. Kakvu god odluku Sud BiH donese, ako kaže da je žalba na našu odluku ispravna, on će nama naložiti kako da postupimo. Dobit ćete odgovore na vaša pitanja – kazao je Mikić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.