open-navfaktor-logo
search
Dvije hitne sjednice
CIK utvrdio rezultate Općih izbora, predsjednik RS-a još na čekanju
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine večeras je održala dvije hitne sjednice, a na 69. jednoglasno je usvojena Odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora održanih 2. oktobra izuzev dijela koji se tiče izbora predsjednika i potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska. 
22.10.2022. u 20:57
get url
text

- Utvrđeni su rezultati za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, NSRS, Parlament FBiH i skupštine kantona. Rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike RS-a bit će utvrđeni kad se steknu uvjeti. Glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po Naredbi Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine.

Dani nedjelja, ponedjeljak i utorak, odnosno 23., 24. i 25.10.2022. godine do ponoći su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića - navedeno je na zvaničnoj stranici CIK-a.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je naglasio kako je došlo do brojnih propusta u radu određenih lokalnih biračkih odbora kao i općinskih i gradskih izbornih komisija. 

- CIK je bio pod političkom hajkom. Izvršen je neviđen pritisak, sve do otvorenih prijetnji članovima CIK-a. Javnost se pita šta to rade tamo u CiK-u, zašto se danima broje glasove, a mora se znati da mi svo ovo vrijeme popravljamo stanje, prikupljamo izbornu dokumentaciju, ispravljamo greške - istakao je Arnautović.

VEZANI TEKST - CIK naložio provjere za još osam biračkih mjesta

Na dnevnom redu 68. sjednice našle su se tri tačke dnevnog reda. Prijedlog zaključaka po zahtjevima za ponovno brojanje glasačkih listića, Prijedlog zaključaka po zahtjevima za kontrolno brojanje glasačkih listića i Prijedlog zaključaka po zahtjevima za poništenje Općih izbora 2022. godine.

Svi prijedlozi stranaka i građana su jednoglasno odbijeni pod obrazloženjem da su preuranjeni, jer, kako je rečeno, oni se mogu podnositi tek kada se utvrde rezultati izbora. Rezultate za sve nivoe vlasti u BiH možete pogledati OVDJE

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.