open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti
Cikotić: Gdje smjestiti 1.200 migranata iz zapaljene Lipe, to je pitanje za premijera USK i gradonačelnika Bihaća
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić za Faktor je prokomentarisao današnja dešavanja u zapaljenom kampu Lipa kod Bihaća gdje je bilo smješteno 1.200 migranata. Prema informacijama s terena, kamp su zapalili migranti.
23.12.2020. u 14:13
get url
text

- Savjetovao sam predstavnike Međunarodne organizacije za migrante - IOM da pozovu MUP USK kako bi se napravila istraga vezana za paljevinu kampa. Pozvane su i vatrogasne ekipe kako bi se lokalizovao požar – rekao je Cikotić.  

VEZANI TEKST - Veliki požar u kampu Lipa: Zapaljeni šatori, samo četiri policajca čuvaju 1.200 migranata

Gdje će se sada premjestiti migranti, kantonalna vlast u USK ne želi ih vratiti u Bihać u prostore Bire.

- To je pitanje za premijera Unsko-sanskog kantona i gradonačelnika Bihaća. Kada smo završili sve neophodne procedure, dobili finansijska sredstva iz Evropske unije, saglasnost Predsjedništva BiH, uslijedio je negativan odgovor iz Bihaća. U svakom slučaju, mi nemamo namjeru da ih prisiljavamo da promijene odluku – ističe Cikotić.

Inače, u saopćenju koje je poslalo Ministarstvo sigurnosti BiH između ostalog se navodi:

- U intenzivnoj  smo komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju. Ministarstvo sigurnosti BiH već duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata. Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se ovaj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumjevanja nadležnih za ovu problematiku, odluka kojom je Lipa proglašena privremenim prihvatnim centru donesena je tek ove sedmice, i zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda.

VEZANI TEKST - Bišćani blokirali ulaz u "Biru", ne dozvoljavaju povratak migranata

Također, zahtjev Ministarstva sigurnosti da se privremeno, dok se Lipa ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u Biru  odbili su kantonalne vlasti. Time su sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u veoma kratkom roku riješi ovu situaciju iscrpljene s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na ove humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.