open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo sigurnosti BiH
Cikotić o tvrdnjama da ima bh. građana u redovima plaćenika u Ukrajini: To je propagandni rat
Na ponovne tvrdnje iz Rusije da u redovima plaćenika koji se bore na strani Ukrajine ima bh. građana, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je istakao da je to propagandni rat, te da nije ponuđeno ništa što dokazuje takve tvrdnje.
25.04.2022. u 11:55
get url
text

Iz Ministarstva odbrane Rusije su nedavno naveli da je 167 građana BiH u redovima plaćenika koji se bore na strani Ukrajine. Ustvrdili su i da se od tog broja njih 17 vratilo kući, dok su 24 poginula.

VEZANI TEKST - Opasne izjave Putinove desne ruke: U BiH su ratovali "ruski plaćenici", ko iz BiH ratuje u Ukrajini?

 

- Ne treba učestvovati u tom propagandnom ratu. Nikakav dokaz nije pokazan niti za jednog čovjeka. To je prljavo i prizemno ko god u tome učestvuje – rekao je Cikotić.

I u februaru je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je kako "Rusija pažljivo provjerava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz Kosova, Albanije i iz Bosne".

I tada su iz Ministarstva sigurnosti BiH naveli da se, prema dostupnim podacima, nijedan državljanin BiH ne nalazi na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga.

- Ako ministar Lavrov ima informacije, nadamo se da ih je podijelio sa bh. sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i kada je u pitanju sigurnost - poručila je tada i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.