open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti
Cikotić: Sporazum o readmisiji omogućit će povratak migranata u Pakistan
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan Ijaz Ahmed Shah potpisali su danas u Islamabadu Sporazum o readmisiji i prateći Protokol koji će omogući povratak ilegalnih migranata iz BiH u Pakistan, javlja izvještač Fene iz Islamabada.
04.11.2020. u 17:04
get url
text

Cikotić je u razgovoru za Fenu kazao da je Sporazum potpisan u kratkom periodu iako je postupak započeo 2011. godine, ali je bio pasivan te je rad na njemu reaktiviran prije nešto više od dva mjeseca. Njime je omogućeno da se migranti organizirano mogu vraćati u Pakistan.

Ono što je važno, dodao je Cikotić, da je iskazana namjera da se s Evropskom unijom ili prvo s Njemačkom i nekim drugim zemljama razgovara o definiranju statusa ekonomskih migranata.

Kako je pojasnio, Pakistan je, u smislu starosti stanovništva, druga država u svijetu te ima veliki broj mladih obrazovanih ljudi koji ne mogu naći adekvatne poslove u Pakistanu i BiH bi mogla biti jedna od ključnih tranzitnih zemalja na putu migranata od njihovih zemalja porijekla do zemalja zapadne Evrope.

- BiH bi mogla biti važna karika u povezivanju interesa zemalja porijekla i zemalja Evropske unije u traženju konačnog statusa i zaposlenja tih ekonomskih migranata koji su obrazovani i kvalificirani za širok spektar različitih profesija - kazao je Cikotić.

Na taj način bi se pitanju ilegalnih migracija mogao dodati status ekonomskih migracija te bi se uvela jedna vrsta reda, a oni koji nisu dio te kategorije bi se uz institut dobrovoljnog povratka lakše vraćali u Pakistan čime bi se rasteretio prostor BiH od ilegalnih migracija.

Ukoliko bi se to postiglo, naglašava Cikotić, onda bi se to pitanje porijekla rješavalo na ovaj način i s drugim zemljama iz kojih migranti dolaze.

- Tako bi i sigurnosna i humanitarna pitanja njihovog boravka u BiH, a prije svega sa stanovišta interesa BiH i njenih građana, rješavala na takav način - zaključio je u razgovoru za Fenu ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.