open-navfaktor-logo
search
Dolazi u ponedjeljak
Čime bh. vlast dočekuje evropsku komesarku; mart se bliži, ključnih zakona ni na vidiku
Delegacija predvođena šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen stiže u ponedjeljak u Sarajevo. Isti dan, održat će se sjednica Vijeća ministara na kojoj se ponovo ne nalazi nijedan reformski zakon. Postavlja se pitanje čime će bh. vlast dočekati evropsku komesarku i ima li ikakvog razloga za optimizam?
21.01.2024. u 20:12
get url
text

VEZANI TEKST - Šefica Evropske komisije se u utorak sastaje sa bh. zvaničnicima, hoće li se sresti Plenković i Komšić?

Razlog posjete Sarajevu je ohrabrenjenje bh. političara na putu BiH ka EU uoči moguće odluke o otvaranju pregovora o članstvu.

Sastav delegacije također ima posebnu simboliku. U njoj je premijer Hrvatske Andrej Plenković koji "gura" otvaranje pregovora između EU-a i BiH i nizozemski premijer Mark Rutte koji je i dalje skeptičan.

Evropska unija dala je rok Bosni i Hercegovini do marta 2024. da provede zadane reforme, kad se očekuje nova odluka o otvaranju pregovora. 

Dok se vladajući hvale s pet usvojenih "evropskih" zakona, oni ključni u vezi s pravosuđem nisu izmijenjeni, a evropski parlamentarci kažu da je u četiri godine u potpunosti ispunjen samo jedan uvjet – ukidanje smrtne kazne u entitetu Republika Srpska.

Vlasti navode da su usvojene izmjene zakona o slobodi pristupa informacijama, o ombudsmanu za ljudska prava, zakon o strancima, zakon o vinima, te o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), instituciji koja imenuje, disciplinira i smjenjuje sve suce i tužioce u državi.

Političkog dogovora nema o zakonima koje je EU imenovao kao "ključne", a to su zakoni o sprečavanju sukoba interesa, o sprečavanju pranja novca, te zakoni o Sudu BiH i o Ustavnom sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.