open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije
Čime je Mehmedović naljutio Lovrinovića: HDZ-ov zastupnik i Čovićevi mediji nazivaju ga "fundamentalistom"
Državni zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović izazvao je burne reakcije među HDZ-ovim zvaničnicima i medijima pod kontrolom HDZ-a BiH koji su ga okarakterisali kao "bošnjačkog radikala", a nakon što se obratio otvorenim pismom Josephu Borrellu, visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.
18.02.2022. u 10:00
get url
text

VEZANI TEKST - Zovko pozvala Borella da "vrati Daytonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima"

Uz to, Mehmedović je označen glavnim krivcem zbog kojih je, kako su objavili pojedini mediji, HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko dobila prijetnje. 

Između ostalog, Mehmedović je u pismu napisao: 

- Željana Zovko Vam je uputila poruku u kojoj kaže da "morate konačno vratiti Dejtonsko-pariski mirovni sporazum njegovim temeljima. Sva tri naroda moraju imati udio u ovoj državi" – poručila Vam je Zovko. Hrvatska preko Zovko prijeti ratom Bošnjacima i prijeti da će se prema BiH odnositi kao Rusija prema Ukrajini rekavši: "Dok razrješavamo krizu u Ukrajini, dogodit će se još jedna kriza ako ne preuzmete svoju odgovornost." Ključno je pitanje da li sva tri naroda moraju imati udjel u dostizanju konačnih ciljeva Miloševićevog i Tuđmanovog projekta i da li se ovdje radi o ratnoj prijetnji Hrvatske Bošnjacima? 

Nakon ovog Mehmedovićevog poteza, pismo Borellu uputio je HDZ-ov državni zastupnik Nikola Lovrinović, upozoravajući visokog predstavnika EU-a da je "Šemsudin Mehmedović izgubio dodir s realnošću, i da on državu vidi samo bošnjačkom". 

- Vjerujemo da ste zatečeni silinom nebuloznih političkih opservacija gospodina Šemsudina Mehmedovića koje Vam je uputio. Moramo Vam reći da mi nismo jer je gospodin Mehmedović jedna od osoba koja najviše pridonosi nesporazumima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Također je osoba koja često sudjeluje u stvaranju političkih tenzija u javnosti. Teško je razumno tumačiti ostrašćene političke stavove koji su najčešće utemeljeni na fundamentalističkim stavovima, bez ikakvih uporišta u demokratiji i demokratskom načinu ponašanja u politici - navodi Lovrinović u pismu upućenom Borellu. 

Potom je HMS, koji je pod direktnom kontrolom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, objavio tekst o prijetnjama koje su upućene HDZ-ovoj europarlamentarki Željani Zovko. 

- Poruka stiže od izvjesnog pošiljatelja Kike Thor. Valja reći kako je sivi vuk simbol jedne turske terorističke organizacije. Ova email poruka stiže nedugo nakon što je bošnjački politički radikal Šemsudin Mehmedović objavio pismo visokom predstavniku EU-a Josephu Borellu u kojemu je optužio Hrvatsku i Srbiju da se prema BiH ponašaju kao Rusija prema Ukrajini. Pri tome je naveo kako zastupnica Željana Zovko "prijeti ratom Bošnjacima", što je apsolutna izmišljotina. I očito poticanje na nasilje - piše HMS. 

Mehmedović nije ostao dužan, te je poručio da "miševi izlaze iz svojih staništa". Poručio je kako je "veoma ponosan jer je Evropski parlament sa 504 glasa 'za' usvojio Rezoluciju i podržao suverenitet moje države Bosne i Hercegovine predlažući sankcije za vinovnike krize". 

VEZANI TEKST - Europarlamentarci iz HDZ-a nisu podržali prijedlog za uvođenje sankcija Dodiku

- Također sam veoma ponosan jer sam saznao da sam svojim pismom Borellu pokrenuo reakciju svojih kolega članova PSBiH i da kolega Nikola Lovrinović, član HDZ-a, se također obratio pismom gospodinu Borellu, koje po mom dubokom uvjerenju ne doprinosi rješavanju nastale krize u BiH. Upravo je 2005. godine Paddy Ashdown, tadašnji visoki predstavnik, smijenio Lovrinovića zbog antidejtonskih aktivnosti, a nakon njegovog pokajanja i obećanja OHR-u, Valentin Inzko je 2012. promijenio odluku i naveo: "Na osnovu pažljivog razmatranja predmeta i nakon što je zaključeno da Lovrinović više ne predstavlja prijetnju za implementaciju mira, institucionalnu cjelovitost, odnosno demokratiju u Bosni i Hercegovini, odlučio sam da ovu zabranu ukinem. Odluka iz 2005. godine se ne briše i ostaje kao integralni dio zakonodavne evidencije Bosne i Hercegovine. Ovom odlukom se ne utječe na pravo visokog predstavnika da ponovno smijeni Lovrinovića ako se utvrdi da je tokom budućeg vršenja javne funkcije prekršio svoju zakletvu da će poštovati Ustav Bosne i Hercegovine i postupati u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, zakletvu koja je slobodno data kao uvjet koji prethodi ukidanju zabrane."

Iako je dao zakletvu da neće ugrožavati implementaciju Sporazuma i poštovati demokratska prava svih u BiH, prema mom mišljenju Lovrenović je nastavio sa antidejtonskom aktivnostima, a dokaz je i pismo koje je odaslao gospodinu Borellu. Ne samo da moj kolega ne vodi brigu o državi BiH, on javno govori da je predsjednik RH "njegov predsjednik jer je državljanin RH", istovremeno nazivajući parazitom Željka Komšića, legalno izabranog člana Predsjedništva BiH, te da je OHR izvršio političku agresiju u BiH. Možda je Rezolucija EU parlamenta i jednostrano pismo Borellu idealan povod da OHR i novi visoki predstavnik analizira djelovanje Lovrinovića od 2012. godine do sada i iskoristi mogućnost iz odluke iz 2012. da ga ponovo smijeni, ali i zbog generalnog podržavanja Milorada Dodika na razbijanju BiH, kao i otvorene podrške presuđenoj politici UZP-a.

Razumio sam ogorčenost i nervozu Lovrinovića jer je očigledno da je EU parlament nadmoćno preglasao HDZ u EU, odnosno članice stranke kojoj pripada i sam Lovrinović. HDZ se ponovo u EU svrstao na stranu onih koji razbijaju BiH, na stranu onih koji negiraju genocid, na stranu onih koji provode rusku politiku na Balkanu, onih koji podržavaju korupciju u BiH. Molimo Vas da pismo Lovrenovića tretirate i kao dio politike HDZ-a koji je glasao protiv sankcija i podrške BiH - napisao je Mehmedović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.