open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Čime su se rukovodili u Domu naroda FBiH: Melank na čelu Komisije za ljudska prava i slobode; koja mjesta se plaćaju?
Veću raspravu delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izazvala je odluka koja se tiče imenovanja predsjednika, zamjenika i članova radnih tijela.
30.03.2023. u 16:46
get url
text

Delegat Irfan Čengić (SDP) je upitao kako je moguće da u Odbor za reviziju nije imenovana delegatkinja Amra Babić (NiP) koja je inače po struci interni revizor. Delegati su pitali i zašto se plaća rad članova u Komisiji za evropske integracije i Odboru za reviziju kada je opće poznato da se samo predsjednicima i zamjenicima u komisija povećava koeficijent na plaću dok se ostalima ne plaća rad.

Melank predsjednica Komisije za ljudska prava i slobode

Interesantno je da je na čelu Komisije za ljudska prava i slobode Doma naroda FBiH imenovana Miomirka Melank (NS) koja je svojevremeno slala mailove sa spornim sadržajem o ezanu, sa islamofobnim stavovima. Kasnije je u medijima izjavila da to nisu njeni stavovi i da je radila anketu u okviru nekog projekta.

Danas nikome u Domu naroda nije zasmetalo njeno imenovanje na čelo ove komisije.

VEZANI TEKST - Rijaset IZ BiH o izlivu mržnje prema ezanu: Miomirka Melank ezan ne čuje

Delegat Dževad Hadžić (SDP) je pitao da li je vođeno računa u smislu profesionalne orijentacije kolega.

- Pitanja za sekretara, znam da se predsjednicima i zamjenicima povećava koeficijent. Da li postoje neka radna tijela, izuzev tog povećanja da se posebno plaća naknada - pitao je Hodžić.

Predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović je kazao kako su se potrudili pratiti profesionalnu i stručnu orijentaciju delegata.

- Dio se izjasnio gdje želi da bude, u kojoj komisiji. To je vrlo teško, specifično kada je riječ o strukturi radnih tijela. Primijetili smo da neka tijela treba transformirati, recimo Odbor za branitelje, zdravstvo, rad, socijalnu pomoć. Od jednog odbora trebamo napraviti tri - rekao je Martinović.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, je govorio o plaćanju rada u komisijama.

- Samo u dva radna tijela se plaća 150 KM po održanoj sjednici. To nije određeno Poslovnikom već odlukom Administrativne komisije - rekao je Hadžiavdić.

Niko nije vodio računa o sastavu komisije 

Delegat Irfan Čengić (SDP) je kazao:

- Razumijem da niste mogli voditi računa o svim komisijama ali baš ta komsija koja se plaća je zapala za oko. Jer, provjerio sam biografije i ovdje među nama sjedi delegatkinja koja je interni revizor, ima sve živo položeno iz oblasti revizije i niko se nije sjetio delegatkinje Amre Babić da se stavi u Odbor za reviziju. A kada sam pogledao biografije ljudi koje ste stavili u taj odbor, ima ih koji nemaju nikakve veze sa ekonomijom.

Mislim da Komisija za izbor i imenovanje treba taj Odbor revidirati, jer imamo kolegicu koja se bavi revizijom a da nije član te komisije i da mi neko kaže da je vodio računa o sastavu komsija, tu se zapravo vidi da nije nikako vodio računa. Da je iko pogledao biografiju kolegice Babić iz Kluba Bošnjaka vidio bi o kakvom se kadru radi - rekao je Čengić.

Jelena Pekić (SDP) tražila obrazloženje zašto su plaćene Komisija za evropske intergracije i Odbor za reviziju.

- Kada je riječ o Odboru za reviziju, otkako postoji, plaćen je rad. Što se tiče Komisije za evropske integracije, to je vrlo složena problematika koja zahtijeva međusobne konsultacije, česte odlaske na sastanke... - obrazložio je Martinović.

Miomirka Melank je pitala da li se odsustvo sa komisija kažnjava i ako postoji kažnjavanje, koliko iznosi?

- Problem je da se mnoga radna tijela ne sazivaju, ili rade u sastavu koji je diskutabilan. U Poslovnik moramo ugraditi mehanizme kako bi se to riješilo. Problem je kako osigurati da sva radna tijela funkcioniraju. Komisije su naše oči i uši. Neke stvari prođu "ispod radara", neke se i ne pročitaju. Radna tijela moraju biti mjesta gdje će se mnoge stvari "prosijati" - rekao je Martinović.

Za riječ se obratio i Vibor Handžić (NS).

Mi iz reda ostalih "lebdimo"

- Mi se nalazimo u Domu naroda u kojem imate klubove i nas 11 iz reda ostalih, koji "lebdimo" negdje, niti možemo imati klub, niti... Bilo bi dobro kada budete radili izmjene Poslovnika da vidite ko su predsjednici radnih tijela. Drugo, da je besmisleno govoriti o radnim tijelima, dok im mi sami ne vratimo dignitet. Do sada su služili da predsjednici i zamjenici imaju veći koeficijent na plaću - kazao je Handžić.

Nakon rasprave delegati su prihvatili Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na čelu Komisije za ustavna pitanja je Damir Džeba, Vibor Handžić je zamjenik...
Zakonodavno-pravna komisija Haris Zahiragić predsjednik, Mladen Simić zamjenik...
Administrativna komisija - Tomislav Martinović predsjednik...
Komisija za ljudska prava i slobode, predsjednica Miomirka Melank, zamjenik Iva Raguž...
Komisija za sigurnost, Aljoša Čampara predsjednik, Ilija Nakić zamjenik...
Komisija za izbor i imenovanje, Milan Ševo predsjednik, Mirnes Bašić, zamjenik...
Komisija za informiranje, Arman Zalihić predsjednik, Anto Bilić zamjenik...
Komisija za jezička pitanja, Vesna Saradžić predsjednica a Silva Banović zamjenik...
Komisija za jednakopravnost spolova Aida Obuća predsjednica, Marina Mujkanović zamjenica...
Mandatno-imunitetska komisija - Ivan Ivić predsjednik, Ljubinka Atanasijević zamjenica...
Odbor za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet, predsjednica Amra Babić, Oliver Soldo zamjenik, Zora Dujmović član
Odbor za ekonomiju, predsjednik Ivan Odak, Nezim Alagić zamjenik i članovi...
Odbor za prostorno uređenje, ekologiju, Kristina Petrović predsjednica, zamjenik Dragan Konta...
Odbor za poljoprivredu, Ilija Iliće predsjedni, zamjenik je Mladen Lonić...
Odbor za denacionalizaciju i pravatizaciju, Ivica Pavković predsjednik dok je zamjenica Sandra Imširović...
Odbor za pravdu, opću upravu, Senad Alić predsjednik, Arman Zalihić zamjenik...
Odbor za povratak izbjeglih, Dževad Hadžić predsjednik a Mladen Šarić je zamjenik...
Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu, predsjednik je Emir Dautović a zamjenica Zora Dujmović...
Odbor za boračka pitanja, predsjednik Ivo Tadić a zamjenik Fahrudin Čolaković...

U Odbor za reviziju, predloženi su Izen Hajdarević, Slađan Ilić, Tomislav Martinović, Tomislav Mandić., Vesna Saradžić, Muamer Zukić i Damir Džeba.

U Komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH predloženi su Haris Zahiragić, Ivana Zrimšek Šaravanja, Dragan Konta, Irfan Čengić i Žarko Vujovic.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.