open-navfaktor-logo
search
Pripadnik CJB-a
Civili pobijeni, kuća zapaljena: Miroslav Pjano optužen za ubistva i progone Bošnjaka iz fočanskih sela Saš, Bijele Vode i Potpeće
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miroslava Pjane, zvanog Miro, rođenog 1970. godine u Foči, državljanina Bosne i Hercegovine i Srbije.
28.12.2022. u 10:08
get url
text

Optuženi se tereti da je, u okviru širokog i sistematskog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, kao pripadnik CJB Foča, vršio progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe ženevskih konvencija.

VEZANI TEKST - Zločini u Foči: Azra je pronašla jednu očevu kost, brata Anvira još uvijek traži

- Optuženi Pjano tereti se da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije SJB Foča, zajedno sa drugim uniformisanim i naoružanim pripadnicima VRS-a, dana 05.5, 27.7. i 29.8.1992. godine, sa područja sela Saš, Bijele Vode i Potpeće, u okviru progona sudjelovao u ubistvima najmanje osam osoba, ubistvu dva civila starije životne dobi, nakon toga u ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je kuća sa tijelima ubijenih civila zapaljena, zatim zatvaranju, nečovječnom postupanju, te mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilnom preseljenju više osoba civila bošnjačke nacionalnosti - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće, u ljeto 1992. godine, sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je optuženi zajedno sa drugim osobama izveo 11 osoba iz kuće, kada su počinioci zločina pucajući iz vatrenog oružja, ubili šest osoba koje su ostale u kući, a potom ubacili bombu i zatim kuću zapalili, zajedno sa tijelima ubijenih civila.

Grupu od 11 civila su, zajedno sa još dva civila, optuženi Pjano i drugi počinioci zločina transportovali kamionom i odveli u nezakonito zatvaranje na području Foče, a nakon toga su protjerani na područje Trnova.

- Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.