open-navfaktor-logo
search
Udruženje žrtava
Civilizacijska sramota: U BiH nema nijedna optužnica za opsadu Sarajeva
Udruženje žrtava i svjedoka genocida podsjetilo je danas, u povodu godišnjice masakra na pijaci Markale, da u BiH ne postoji niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva te je pozvalo sve zvaničnike i institucije da prilikom obilježavanja godišnjica vezanih za opsadu Sarajeva ukažu na tu "civilizacijsku i međunarodnu sramotu".
05.02.2023. u 14:42
get url
text
Opsda Sarajeva, godišnjica masakra na Markalama
Opsda Sarajeva, godišnjica masakra na Markalama

VEZANI TEKST - Poruke s Markala: Premalo osuđenih za horor koji su četiri godine opsade živjeli građani Sarajeva

- Na ovaj način ćemo najbolje spriječiti da zločin padne u zaborav i ispuniti dug prema žrtvama. Obilježavanje bez poziva na progone zločinaca je kao oslobodilačka borba u kojoj nemate ili ne koristitite municiju protiv agresora i zlikovaca - navedeno je u saopćenju Udruženja.

Udruženje je pozvalo Tužilaštvo BiH da pristupi anexu B revidirane strategije BiH, sa imenima odgovornih za granatiranje i snajpersko djelovanje u opsadi Sarajeva, koja su dostavljena sudu u Hagu shodno pravilima Rimskog sprazuma.

Podsjećaju da je petog februara 1994. godine na pijaci Markale u Sarajevu ubijeno 68 i ranjeno 144 civila, građana opkoljenog Sarajeva.

Međunarodni sud su za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da su sve ispaljene granate, a s tim u vezi i zločini, od 1992-1995 na grad Sarajevo bile dio udruženog zločinačkog plana i zločin protiv čovječnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.