open-navfaktor-logo
search
Sanirano osnovno
Civilna zaštita HNK o zemljotresu: Komisije na terenu, prerano govoriti o iznosu materijalne štete
Još je prerano govoriti koliku je materijalnu štetu pričinio zemljotres koji je u petak navečer pogodio Hercegovinu i u kojem je jedna osoba u Stocu izgubila život, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.
25.04.2022. u 12:14
get url
text

- Komisije su na terenu i oni će ovih dana obići sva mjesta na kojima je prijavljena šteta, sačinit će izvještaje i tek onda će se moći govoriti o iznosima i veličini šteta u materijalnom smislu - kazao je Pavlović.

Pozivajući se na do sada prispjele zvanične podatke Operativnog centra Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, Pavlović je istaknuo kako je u Stocu do sada prijavljeno više od 140 šteta nastalih od posljedica zemljotresa, u Čapljini 130 te 15 u Mostaru. Uglavnom se radi o oštećenim krovovima, dimnjacima, otpalim fasadama i slično.

Pavlović je dodao kako u navedenim pokazateljima nisu evidentirani vjerski i školski objekti, poput zgrada Osnovne škole Vladimira Pavlovića i Osnovne škole "Lipanjske zore" u Čapljini koje su u potresu, također, pretrpjele oštećenja.

- Službe Civilne zaštite, vatrogasci i komunalne službe u Stocu, Čapljini i Mostaru kontinuirano su na terenu i uspjeli su napraviti ono nužno potrebno da sva oštećenja budu sanirana do nivoa da ne predstavljaju prijetnju po sigurnost osoba koje borave u tim objektima - kazao je Pavlović.

Što se tiče daljnje procedure, Pavlović je pojasnio kako će gradske ili općinske komisije, nakon što izađu na teren, podnijeti izvještaje nadležnim tijelima u jedinicama lokalne samouprave, a nakon toga će se u dogovori s višim nivoima vlasti pristupiti sanaciji štete.

Pavlović se osvrnuo i na apel građana Stoca, koji su zatražili postavljanje zaštitnih mreža na kritičnim mjestima kako bi se spriječilo da odroni potaknuti zemljotresom dalje ugroze stambene objekte i građane Stoca.

- Zahtjev zvanično nije pristigao u Upravu za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, ali kad govorimo o toj temi svakako se njenom rješavanju mora pristupiti isključivo prema naputku struke, ali i u skladu s pravima i obavezama nadležnih za provođenje mjera preventivne zaštite - istaknuo je Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.