open-navfaktor-logo
search
Prevencija
Civilna zaštita Kantona Sarajevo izdala upozorenje zbog mogućih poplava
Civilna zaštita Kantona Sarajevo objavila je upozorenje pravnim i fizičkim licima za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od bujičnih poplava te je pozvala općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da budu u stanju pripravnosti.
22.09.2023. u 12:34
get url
text

- Prema obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 21. septembra, Agencije za vodno područje rijeke Save, u periodu od 23. do 25. septembra, uslijed značajnih kišnih padavina prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine, te da postoje opasnosti od pojave bujičnih poplava, između ostalog na slivu rijeke Bosne i da se narednih dana prognozira vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne.

Stoga preporučujemo svim pravnim i fizičkim licima da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od poplava jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velika materijalna šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve - naveli su iz Civilne zaštite KS.

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo, da kontinuirano vrše obilazak najugroženijih područja od poplava i da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina.

Iz Civilne zaštite KS napominju da su navedeni subjekti dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o njoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na telefonski broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.