open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Civilna zaštita KS poziva na preventivne mjere zaštite od jakog vjetra
S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao "narandžasto upozorenje" za jake i olujne udare vjetra južnog smjera i da se očekuju udari vjetra brzine od 50 do 80 km/h, u vremenskom intervalu od 30. novembra 2023. godine od 21:00 sat do 02. decembra 2023. godine do 18:00 sati na području cijele Bosne i Hercegovine, iz Civilne zaštite KS uputili su upozorenje i pozvali na mjere prevencije.
30.11.2023. u 12:35
get url
text

- Upozoravamo sve pravne i fizičke osobe da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra.

Također ih napominjemo kako su dužni pripremiti i adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra, jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve - saopćili su iz Civilne zaštite KS.

Posebno apeluju na firme koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti s krovova objekata, građevinskih skela i sl, i time ugroziti sigurnost prolaznika. 

Apeluju i na građane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja "narandžastog upozorenja".

- U isto vrijeme, posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Napominjemo navedene subjekte da su dužni odmah, čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o tome dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.