open-navfaktor-logo
search
Data saglasnost
Civilna zaštita KS zapošljava 55 novih vatrogasaca
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo za popunu 55 upražnjenih radnih mjesta u Vatrogasnoj jedinici, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.
04.11.2022. u 11:35
get url
text

U saopćenju se navodi da se radi se o zapošljavanju komandanta profesionalne vatrogasne jedinice, 39 vatrogasaca i 15 vozača-vatrogasaca.

Kako su istakli iz Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, trenutno poslove u Upravi obavlja 200 zaposlenih na neodređeno vrijeme, tako da popunjenost radnih mjesta iznosi oko 63 posto.

U obrazloženju kadrovskih potreba Vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS navodi se da se posebno osjeti nedostatak vatrogasaca i vatrogasaca – vozača.

Profesionalna vatrogasna jedinica, između ostalog, gasi požare i spašava ljude i materijalna dobra ugrožena požarom i eksplozijom na otvorenom prostoru, šumske požare, požare na građevinama i materijalnim dobrima svih vlasnika i korisnika gdje se god požar pojavi. Raspolaže velikim voznim parkom sa specijalnim vozilima i teškim teretnim vozilima, koja se koriste u akcijama gašenja požara i spašavanju ljudi i materijalnih dobara. U pripravnosti treba da bude znatan broj vatrogasaca i vatrogasaca-vozača, pa se shodno tome ukazala potreba za prijemom 15 vatrogasca – vozača i 39 vatrogasaca, radi blagovremenog i efikasnog djelovanja jedinice, a sve u cilju jačanja kapaciteta prvog i specijalističkog odgovora na nastalu prirodnu ili drugu nesreću.

Također se ističe da se u prethodnom periodu znatno smanjio broj vatrogasaca, koji su otišli u penziju ili im je prestao radni odnos iz drugog razloga, kao i da je povećan broj vatrogasaca na bolovanju (zbog povećanog obima posla uslijed nedovoljnog broja vatrogasaca i pandemije koronavirusa).

Također, prosječna starost vatrogasaca u Upravi je 45 godina čime se još jednom podcrtava potreba za upošljavanjem novih vatrogasaca, kaže se u obrazloženju kadrovskih potreba Vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.