open-navfaktor-logo
search
Snažne poruke
Član Bundestaga Ahmetović sa ministrom Podžićem: Njemačka i EU stoje iza Bosne i Hercegovine
Politički Bosna i Hercegovina mora ući u Evropsku uniju i biti član NATO-a, poručeno je danas sa sastanka ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića i zastupnika u njemačkom Bundestagu Adisa Ahmetovića održanom u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).
12.07.2022. u 13:15
get url
text

VEZANI TEKST - Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, Dodik i Čović glavni krivci za loše stanje

Podžić je izjavio da je sa Ahmetovićem razgovarao o nekoliko vrlo važnih tema, uključujući i saradnju ministarstava odbrane dviju država.

- Naša ministarstva imaju dobru saradnju. Ministarstvo odbrane Njemačke dosta pomaže ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine kroz razne vidove saradnje - kazao je Podžić na konferenciji za novinare.

Tokom sastanka je razgovarano i o rezultatima NATO samita koji je održan prije dvije sedmice u Madridu u Španiji, posebno kada se radi o Bosni i Hercegovini.

- Znate da je NATO pripremio paket podrške za Bosnu i Hercegovinu. Razgovarali smo i o tome danas šta očekujem od ministarstva odbrane Njemačke - rekao je Podžić, napominjući da je sa Ahmetovićem razmijenio mišljenja i o pitanju statusa EUFOR-a u BiH, te dodao:

- Znate da je Bundestag donio odluku da 50 njemačkih vojnika ovih dana dođe u misiju EUFOR-a. Zahvalio sam se da je ovo odlučeno u Bundestagu. Razgovarali smo i o tome ako bi došlo u novembru do situacije da neka od zemalja stalnih članica Ujedinjenih nacija uloži veto, na koji način bi se ta misija produžila. Hvala Ahmetoviću za svu pomoć koju je pružio za BiH i za Ministarstvo odbrane BiH.

VEZANI TEKST - Partija šaha na geopolitičkoj ploči svijeta: NATO pojačava prisustvo u BiH, očekuje li se rusko "njet" za EUFOR

Ahmetović je poručio da Njemačka snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu u Evropsku uniju.

- Jasno je da Njemačka i EU stoje iza BiH i Njemačka podržava BiH na putu u EU. Ali, BiH ima zadaću da uradi 14 prioriteta i to mora bh.parlament  i vlada da urade. Nadam se da ima dosta proevropskih partija koje na tome rade - kazao je Ahmetović.

Podsjetio je da je jučer zajedno sa delegacijom Njemačke posjetio i Potočare gdje je prisustvovao komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Meni je bilo jako bitno da posjetim Srebrenicu prvi put ne samo kao čovjek nego i kao političar. Ovo je važno, posebno nakon rata u Ukrajini da jasno pošaljemo signal da mi stojimo iza BiH i da se ovakvi genocidi više nikada ne smiju desiti bilo gdje u svijetu - rekao je Ahmetović.

Napomenuo je da je sa ministrom Podžićem razgovarao i o pitanju sigurnosti, te naglasio da Njemačka šalje 50 vojnika u BiH, podsjetivši da je Bundestag prošle sedmice odobrio slanje njemačkih vojnika koji će boraviti u sklopu mirovne operacije EUFOR Althea.

- To pokazuje da smo odgovorni za dobru i sigurnu budućnost BiH. To je početak nove aktivnosti Njemačke u BiH. Politički BiH mora ući u EU i biti član NATO-a i na tome treba da radimo - kazao je on.

Pojasnio je također šta bi se moglo desiti ako u novembru Rusija odluči uložiti veto na produženje misije EUFOR-a u BiH.

- Imamo mogućnost preko Dejtonskog sporazuma da se NATO na poziv iz Predsjedništva uključi u BiH, da dalje i nakon novembra garantiramo sigurnost - rekao je Ahmetović.

VEZANI TEKST - Njemačka vlada odobrila raspoređivanje trupa u BiH u okviru EUFOR-a

Za produženje misije EUFOR-a, vojne misije EU-a, potrebna je odluka Vijeća sigurnosti UN-a, gdje Rusija ima pravo veta.

Ahmetović je na kraju ponovio da Njemačka želi vidjeti demokratsku, mirnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji.

- Odlukom u petak smo pokazali da se niko ne treba bojati konflikata i sukoba u BiH, zato što države NATO-a i Njemačka, najjača ekonomska država u Evropi, podržavaju BiH i narod - poručio je Ahmetović.

Bundestag je 8. jula odobrio slanje 50 njemačkih vojnika koji će boraviti u sklopu mirovne operacije EUFOR Althea. Njihov mandat će trajati dvanaest mjeseci, do 30. juna 2023. Oružane snage Njemačke (Bundeswehr) već su učestvovale u misiji EUFOR-a u od 2004. do 2012.

Ahmetović boravi u posjeti balkanskim državama, a nakon posjete BiH još će se sastati sa zvaničnicima Albanije i Sjeverne Makedonije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.