open-navfaktor-logo
search
Skandalozne poruke
Članica Konakovićevog NiP-a zvijezda medija u RS-u: Slavite 1. mart, a smeta vam 9. januar
Sabina Silajdžić, članica Naroda i pravde, doktorica ekonomskih nauka, vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, objavila je na društvenim mrežama tekst pod nazivom "Obraćanje 'pro-bosanskim snagama' – propitivanje i svjedočenje istini". Silajdžić je odmah po objavi tekst na Facebooku, sasvim razumljivo, postala zvijezda medija u RS-u. 
15.01.2024. u 14:00
get url
text
Sabina Silajdžić
Sabina Silajdžić

VEZANI TEKST - Schmidt ne vidi razliku između 9. januara i 1. marta: Majke Srebrenice mu pojasnile

U tekstu je navela da je obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine trn u oku jednom narodu u BiH, kao što je, kako kaže, "obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske žig na ranu nekim narodima u BiH".

Ona kaže da su 1992. "probosanske" snage izabrale otcjepljenje i put u nezavisnu BiH, a Srbi ostanak u Јugoslaviji i, kako kaže, put u prisvajanje dijela teritorije BiH s ciljem pripajanja Јugoslaviji.

- Da je među vama imalo naklonjenosti istini, u političkom diskursu prestali biste obmanjivati javnost slaveći predratne "pro-bosanske" snage kao pravedne, kao protagoniste prosvjetiteljskog duha državnosti BiH koji uvriježava prava sviju, svih njenih naroda i građana. Kako, zašto? Jednostavno, čitajte kako slijedi:

Shvatili biste da je obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH trn u oku jednom narodu u BiH, baš kao što je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a žig na ranu, inim narodima u BiH! Shvatili bi ste da oba ova datuma neumoljivo svjedoče JEDNO – da su onomad, te '92. i jedni i drugi (i treći) IZABRALI RAT, kao sredstvo ostvarenja dvaju legitimnih, dočim posve suprostavljenih političkih ciljeva: otcjepljenje i put u nezavisnu BiH vs. ostanak u Yu i put u prisvajanje dijela teritorije BiH s ciljem pripajanja Yu. Oba puta su, zbog svoje suprotnosti, vodila ka istom – bratoubijanju i krvoproliću neslućenih razmjera.

Shvatili bi ste da je "Rezolucija o proglašenju Republike Srpskog naroda na teritoriji BiH" izraz legitimne političke volje jednog naroda u BiH da živi u Jugoslaviji, i da, u teritorijalnom smislu jedan dio te zemlje postane federalna jedinica u sastavu Yu! Shvatili bi ste da je ova Rezolucija bila '"politička mjera posljednjeg utočišta", da je predstavljala izraz političke volje Srpskog naroda u BiH, - ista je donesena od strane legitimnih predstavnika Srpskog naroda, izabranih voljom naroda na prvim demokratskim parlamentarnim izborima u BiH. Donesena u okvirima "novih" institucija, jer unutar ondašnjih institucionalnih okvira SRBiH bijahu preglasani, "odstranjeni" voljom većine, neimadoše onomad mehanizam zaštite "vitalnog nacionalnog interesa", svi se oglušiše na njihovu "volju", na "opomene", i na "prijetnje", zar se ne sjećate!?

VEZANI TEKST - Republika Srpska 9. januara slavi genocid, zločine, etničko čišćenje, silovanja, logore...

Shvatili bi ste, vrlo prostom logikom, da je političko organiziranje na tragu ethnosa, kojeg su zdušno zagovarali baš ti "sveci" koje vi slavite kao "mirotvorce" i "pravednike", slaveći kult ličnosti Alije Izetbegovića, stvorio političke uvjete neminovnosti dogovora o budućnosti BiH na tragu poštivanja volje svakog od triju "naroda". Pravo na samoopredjeljenje svakog od naroda, pravo na izbor karaktera uređenja te države, obavezu pregovaranja i dogovora na tragu konsenzusa, postala je tako, temeljna okosnica zadovoljenja pravde. Umjesto pravednosti, i jedni i drugi su izabrali "samovolju", dakle RAT! Jedni posegnuli za Referendumom i proglašenjem nezavisnosti, gdje su silom "prava" željeli postići cilj - Nezavisne građanske republike BiH, uređene na principu jedna čovjek, jedan glas, čime su svjesno, s predumišljajem i bez obzira na posljedice željeli NAMETNUTI Srbima u BiH u kakvoj će državi živjeti. Politički predstavnici Srba umjeli su, bez dvojbi, "vješto" odgovoriti na pomenute namete. Žalosnu istinu o tomu znamo.

Shvatili bi ste da je Odluka o Referendumu uslijedila i nakon usvajanja pometnute Rezolucije, 9. januara, te da pomenuta Odluka predstavlja, explicitno pravno-formalno oprijedeljenje druga dva naroda u BiH na odstupanje od mirovnih pregovora i ignoriranje volje Srpskog naroda! Rada bih vas podjsetila da su sve bitne odluke iz tog vremena donesene metodom preglasavanja ili glasanja u odsustvu "kvoruma naroda", jer isti tada, nije ni postojao! Rada bih vas podsjetila da, glede statistike koja se odnosi na ishode glasanja o Referendumu, ne postoji politički legitimitet o većinskoj volji građana u smislu "reprezentativnosti naroda", jer isti nije uvažavao princip pravde na temelju jednakih prava naroda! Fragmentacija podataka na tragu etničke pripadnosti glasača, govori u prilog nedovoljnoj zastupljenosti građana iz reda Srpskog naroda, što uopće i ne čudi, jer je Srpski narod u BiH bio pozvan da bojkotuje Referendum. Drugim riječima, "Mačku o rep" možete slobodno objesiti politički legitimitet Referenduma, na tragu kojeg je donesena Odluka o Proglašenju nezavisne RBiH, jer su se upravo tim činom, pogazili principi pravednosti triju naroda u BiH. Učinjeno je tako od ondašnjih predstavnika "probosanskih" snaga, uzgred Rezoluciji usvojenoj 9. januara, čime se svjesno ušlo u sukob, i u rat do "istrebljenja", napisala je, između ostalog, Silajdžić na svom Facebook profilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.