open-navfaktor-logo
search
Sporne izjave
Članice Ženske mreže BiH podnijele prijavu protiv Omara Mehmedbašića: Takav narativ...
Nevladine organizacije, članice Ženske mreže BiH, podnijele su prijavu Regionalnoj advokatskoj komori u Sarajevu za pokretanje disciplinskog postupka protiv advokata Omara Mehmedbašića.
17.11.2023. u 15:27
get url
text

VEZANI TEKST - Mehmedbašić objašnjavao i sporne izjave: Presuda Bećiroviću gotova stvar, samo je pitanje koliko će dobiti

Prijavu su podnijele zbog, kako kažu, njegovih izjava kao advokata počinitelja nedavnog femicida u Sarajevu.

- Izjave advokata ukazuju na njegovo direktno nepoštivanje ljudskih prava, u konkretnom slučaju ženskih ljudskih prava, koje imaju i mogu imati obeshrabrujuću poruku da je nasilje u porodici, posebno nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini očekivano, institucionalno zanemareno, te da takvo i treba ostati - saoćeno je iz Ženske mreže.

Smatraju da postupanje advokata na navedeni način ima obilježja većeg broja povreda advokatske dužnosti.

- Svjesni smo da je advokat kao branilac dužan voditi se najboljim interesima branjenika, međutim, predmetna izjava u više svojih segmenata, u trenutku kada se bosanskohercegovačko društvo suočava sa teškim posljedicama recentnih i brutalnih femicida, uključujući i svirepo ubistvo Nizame Hećimović prije samo tri mjeseca, predstavlja izuzetno opasan, neprimjeren i štetan narativ. Takav narativ je, sa jedne strane, obeshrabrujući i ponižavajući za žrtvu, a s druge strane motivirajući, ne samo za konkretnog osumnjičenog već i općenito za počinitelje krivičnih djela. 

Kodeks advokatske etike Federacije Bosne i Hercegovine propisuje dužnosti svakog advokata da svojim ponašanjem služe kao primjer humanosti, poštovanja ljudskog dostojanstva i progresivnih nastojanja u priznavanju, zaštiti i ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda - navodi se.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.