open-navfaktor-logo
search
Zajednički stav
Članovi Predsjedništva BiH nakon susreta s Varhelyijem: Ubrzati put BiH ka EU
Predsjedavajuća i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić susreli su se danas s komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, a nakon susreta svi su se složili da put BiH ka EU treba ubrzati.
28.11.2022. u 16:24
get url
text

Cvijanović je pozvala i na aktivaciju koordinacijskog mehanizma kako bi se jasno znalo šta su čiji zadaci i u skladu s ustavnim nadležnostima odgovorilo na izazove te provodile reforme u tom smislu.

Bećirović je kazao da je razgovor s komesarom bio ohrabrujući, dodajući da bi dodjela kandidatskog statusa za BiH u decembru bilo ohrabrenje za sve ljude u BiH, naglašavajući da bh. institucije moraju početi rad na reformama jer je to obaveza koju BiH mora ispuniti.

Komesar Varhelyi posjetio je Bosnu i Hercegovinu u ključnom trenutku za put BiH ka EU, nakon što je Evropska komisija preporučila dodjelu kandidatskog statusa za BiH za šta je komesar izrazio nadu da će se dogoditi sredinom decembra.

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH sastali se sa evropskim komesarom Varhelyijem

- Preporuka je da se sada bez odlaganja BiH dodijeli kandidatski status, ali ona dolazi uz visoka očekivanja. EU put za BiH je otvoren, ali se od BiH očekuju rezultati koji se trebaju ostvariti bez daljnjih odlaganja i na političkom liderstvu je da to postane stvarnost - kazao je Varhelyi.

Napomenuo je da su od ključne važnosti da se pruže opipljivi i jasni rezultati o kojima trebaju predstaviti Vijeću Evropske unije.

Da bi se to dogodilo, dodao je, od Vijeće ministara BiH u starom sazivu očekuje se da ispuni sve što se tiče donošenja ključnih zakona, a od novoizabranog Predsjedništva BiH očekuje da okosnica njihovog budućeg rada bude 14 prioriteta Evropske komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.