open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Članovi Predsjedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD-a: Razgovarano i o produženju misije Althea u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili su delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.
20.04.2022. u 14:14
get url
text

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa američkim senatorima Komisije za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chrisom Murphyjem, senatorom Komisije za oružane snage Thomom Tillisom, te američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem.

Izrazili su zahvalnost delegaciji američkog senata na dosadašnjoj podršci i naporima koje čine za BiH, kao i na posjeti, kojom prilikom su razgovarali o temama bilateralne saradnje, evropskih integracija BiH i Zapadnog Balkana, održavanja izbora i pitanjima perspektive mladih, te o produžetku sigurnosne misije EUFOR Althea u BiH.

Razgovarano je o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regiji na EU putu i prenesen je nastavak američke podrške evropskim integracijama regije. Američki senatori su izrazili podršku BiH na putu ka napretku, kao i ekonomski partneri. Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.