open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni Efendićem
Članovi Predsjedništva SBiH iz Goražda podnijeli ostavke na sve stranačke funkcije, otišlo još nekoliko istaknutih članova
Članovi Predsjedništva Stranke za BiH iz Goražda,  Senad Čeljo, aktuelni ministar zdravstva i socijalne politike, Damir Žuga aktuelni zastupnik u kantonalnom parlamentu i Salem Halilović, podnijeli su ostavke na sve stranačke funkcije i članstvo u toj stranci.
01.06.2023. u 13:26
get url
text

U obrazloženju ostavki naveli su niz razloga zbog kojih su se odlučili na ovako radikalan potez, nezadovoljni načinom na koji  predsjednik Semir Efendić upravlja Strankom za BiH.

- Predsjednik Efendić sam donosi najvažnije političke odluke koje su u isključivoj nadležnosti Predsjedništva kao kolektivnog organa, koji je Efendić pretvorio u organ za puku verifikaciju njegovih odluka. Čak i kada smo neke odluke ocijenili kao potpuno pogrešne, bilo je kasno da se nešto promijeni - navodi se, između ostalog, u obrazloženju ostavki.

Kao primjer, između ostalog, istakli su kandidovanje Nermina Šehovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koju Predsjedništvo nikad nije razmatralo, zatim podršku Željku Komšiću, kandidatu za člana Predsjedništva BiH, o čemu su, ističu, saznali iz medija.

- Iz medija smo saznali i za savez SBiH-NES, što smo naknadno verifikovali. Također smo iz medija saznali na koje pozicije Stranka za BiH pretenduje u pregovorima u okviru tadašnje "Osmorke", sa kojom su također pregovori započeli bez odluke Predsjedništva SBiH koja je naknadno verifikovana – precizirali su između ostalog.

Navode da je rezultat svega činjenica da je SBiH mimo volje Predsjedništva u opoziciji te da je okarakterisana kao vrlo nepouzdan i nekorektan partner prema političkim subjektima sa kojima su vođeni pregovori šest mjeseci, te da je neozbiljnost stranke i u očima međunarodne zajednice momenat koji bi trebao da ih brine.

Podsjećaju da je posljednja sjednica Predsjedništva održana 28. aprila, nekoliko sati nakon što je imenovana Vlada Federacije BiH, te da su otvoreno pokazali neslaganje sa odlukom kojom je Efendić Stranku za BiH poslao u opoziciju i da je takvu odluku donio sam.

- Zbog svega navedenog, a s obzirom da zaista ne vidimo ni minimum volje da se koriguje način donošenja najvažnijih odluka u SBiH koja je pretvorena u društvo jednog lica i "megafon SDA", ne vidimo mogućnost nastavka našeg djelovanja u ovom političkom subjektu i donijeli smo za nas nimalo lahku odluku da istupimo iz organa, ali i iz članstva Stranke za BiH. Među članovima Predsjedništva SBiH postoji mnogo ljudi koji sve ovo znaju i u potpunosti dijele naše mišljenje, te smo sigurni da će razumjeti ovakvu našu odluku, naveli su u ostavci.

Osim članova Predsjedništva SBiH, stranku su napustili i članovi Kantonalnog vijeća i Gradskog vijeća, te izabrani zvaničnici Amel Begović, aktuelni zastupnik u kantonalnom parlamentu, dva vijećnika u  gradskom vijeću Goražde Anela Jamak i Aldin Žuga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.