open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Članovi Predsjedništva BiH idu u Pariz na otvaranje Olimpijskih igara
Faktor
11.03.2024. u 16:37
get url
text
S današnje sjednice
S današnje sjednice
FOTO: ARHIV
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv za prisustvo otvaranju Olimpijskih igara, koje će biti održano u Parizu, 26. jula 2024. godine.
Ovo je jedna od odluka s današnje redovne sjednice Predsjedništva BiH. 
Također, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv upućen članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću za zvaničnu posjetu Kraljevini Belgiji u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i termin audijencije kod NJ.V. kralja Filipa 25. marta 2024. godine.
Na redovnoj sjednici danas je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak u kojem od Ministarstva vanjskih poslova BiH traži da u roku od sedam dana dostavi kompletnu informaciju o statusu projekta "Unapređenje uslova školovanja u osnovim školama u Republici Srpskoj kroz nabavku minibusa za prevoz učenika".
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je zaduženo da projekat s cjelokupnom dokumentacijom proslijedi Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.
- Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o implementaciji Sistema spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih nacija (PCRS). Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost Ministarstvu odbrane BiH, da u skladu sa procedurama Ujedinjenih nacija, uputi verbalnu notu sa opisom doprinosa, usaglašenu organizacijsko-formacijsku strukturu snaga, sa listom glavne opreme i listom sposobnosti samoodrživosti jedinica za doprinos PCRS-u. Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi deklariranja navedenih jedinica kroz PCRS i stvaranja uslova za eventualno upućivanje istih u mirovne operacije Ujedinjenih nacija, po donošenju Odluke Predsjedništva BiH, a u skladu sa zakonski definiranim procedurama - navedeno je.
Predsjedništvo BiH je donijelo i Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Globalnoj konvenciji o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.