open-navfaktor-logo
search
Niko im se nije obratio
Članovi Sindikalne organizacije RMU Zenica stupili u štrajk glađu
Sindikalni odbor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), zajedno sa svim predstavnicima brigada i službi, stupio je večeras u 18 sati u štrajk glađu.
10.02.2021. u 19:11
get url
text

Potvrdio je to za Fenu Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata pogona "Stara jama".

- Nakon svih ovih dešavanja, ljudi su još u petak željeli obustaviti rad, ali smo s njima pregovarali da rade za vikend. I radili su, ali smo u ponedjeljak stupili u radnički neposluh. Jučer smo u našim prostorijama imali i sjednicu Upravnog odbora Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, ali nam se još niko nije obratio. Slali smo dopise i dopise, ali niko nam nije odgovorio - napominje Avdić i dodaje da od danas nema ni grijanja za grad Zenicu.

- Mi smo, na sastanku sindikata RMU Zenica, postigli dogovor da stupimo u štrajk glađu. Odlučili smo, da ne rizikujemo zdravlje ostalih komorata, da u štrajku budemo mi iz sindikata, predstavnici brigada i službi. Štrajk će trajati dok se naša situacija napokon ne razriješi - poručuje Avdić.

Računi RMU Zenica i RMU Breza blokirani su još 8. januara zbog dugova za doprinose - zenički na iznos od 4,9, a brezanski na 4,5 miliona KM. Računi su im 22. januara bili deblokirani na samo jedan dan kako bi bila isplaćena decembarska plaća. Računi su ponovo blokirani, pa zenički rudari 5. februara nisu dobili naknadu za topli obrok, a u rudniku u Brezi danas je trebala početi i isplata januarske plaće koju zbog blokade računa nije moguće isplatiti.

U oba rudnika za 12. februar zakazan je generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.