open-navfaktor-logo
search
Nisu dobili plaću
Članovi Sindikalnog odbora zeničkog rudnika stupili u štrajk glađu
Petnaestak članova Sindikalnog odbora Sindikata Zavisnog društva rudnici mrkog uglja Zenica, koji se od petka, kada je obustavljena proizvodnja, nalaze u prostorijama Doma rudara, danas su stupili i u štrajk glađu - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.
27.03.2023. u 10:11
get url
text

- Niko nam se od nadležnih, kako se nalazimo ovdje, nije udostojio doći te nas pitati kako smo i imamo li šta jesti. Samo su nam dolazile naše kolege, koji su došli na prozivku za prvu smjenu. Održali smo sastanak i odlučili smo stupiti u štrajk glađu - kaže Avdić.

Zenički su rudari u petak odbili sići u jame Raspotočje i Stara jama, jer nisu dobili plaću za  februar te topli obrok za januar.

Menadžment preduzeća ne može isplatiti plaće jer je račun preduzeća blokiran unazad 10-ak dana od Gradske uprave Grada Zenica, a zbog zaostalog duga za kamate po osnovu duga za komunalnog gradsko zemljište, za koji su Gradu Zenica isplatili glavnicu duga još prije nešto više od dvije godine. Rudnici su po osnovu kamata dužni isplatiti još 3.000.000 KM.

Rudari su za sutra u 10 sati najavili proteste ispred zgrade Gradske uprave Zenica te Upravne zgrade svog preduzeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.